Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Wracając do wcześniejszego tematu chcę pokazać efekty czekania na rozwinięcie się kłosków. Zgodnie z podpowiedzią obłożyłam młode korzonki mchem sphagnum i dbałam o jego odpowiednia wilgotność. Choć roślina bardzo wyćwiczyła moją cierpliwość, to jednak w końcu otworzyła kwiaty. Drobne i maleńkie, ale wzruszają mnie swoją kruchością. Za to zrobić im dobre zdjęcia, to już potrzebny lepszy fotograf ode mnie. Zrobiłam co mogłam, lepszych nie będzie, bo aparat chyba znów pójdzie do naprawy. A szkoda bo chciałabym mieć je w lepszym wydaniu. Bardzo zależało mi na doprowadzeniu rośliny do kwitnienia, dedykuję je p. Janowi jako podziękowanie za szansę jaką otrzymałam. Jestem bardzo wdzięczna.
Załączniki
Miejsce kwitnienia rośliny
W pełni rozwinięty pierwszy kłos
Zbliżenie kwiatów
Pcholidota conchoidea 8 m.jpg (214.59 KiB) Przeglądane 715 razy