Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Witamy , podziwiamy i prosimy o troszkę informacji o metodach, warunkach uprawy tych oryginalnych 'maluchów'. To rzadko spotykane storczyki na tej i nie tylko tej, witrynie i myślę, że warto by je przybliżyć hobbystom storczykowym. Może zagustują w ich uprawie.
Witaj, bardzo fajny zestaw. Jeżeli mogę coś doradzić - Leptotes bicolor bardzo nie lubi mieć mokro, spokojnie znosi warunki parapetowe. Dendrobium cuthbertsonii z kolei ma totalnie odmienne wymagania od L. telipogoniflora, dlatego czarno widzę jego przyszłość w tym towarzystwie. Ale żeby już nie marudzić - kondycja mchów (wyśmienita) świadczy o tym, że udało Ci się stworzyć bardzo dobre warunki w tym zbiorniku .
Karolu dziękuję za uwagi. W moim orchidarium nie ma systemu nawadniania, sama pryskam rośliny. Więc te które potrzebują więcej wody dostają jej więcej, a te które mniej mniej. Może dlatego na razie wszystko jest OK. Leptotes bicolor wydaje mi się, że wytwarza pęd kwiatowy ☺ No zobaczymy...
Noo, to i ja muszę wyrazić swoje uznanie. Jeżeli przez dłuższy czas udaje Ci się (mogę tak?),zachować tak dobrą kondycję, to gratulacje. A i jakość zdjęć- bez zarzutu. Oby tak dalej.
Mediocalcar decoratum piękne, swojego czasu byłam zachwycona łanami tego storczyka widzianego w storczykarni w Łańcucie, miałam kawałek takiej łączki dzięki uprzejmości Danusi i u siebie. Tylko u mnie na zielono sobie szła, bujnie...też pięknie, bo ma bardzo ciekawy pokrój. Zdjęcie jak zawsze piękne.
U mnie na razie "łanów" nie ma Jeden kwiatuszek i jeszcze jedna obietnica- pączek Ale może i dobrze bo miejca nie mam za dużo... Jak się mocno rozrośnie to będziemy myśleć