Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Teraz mam niedaleko, prawie kamieniem rzucić, 35 km. Zamówiłem internetowo hybrydę Psychopsis Mariposta Twins, ale wybrałem się osobiście po odbiór rośliny. Zaskoczyło mnie to, że zastałem ją kwitnącą, i to nie jedną jedyną. Było ich wiele, a to mój wybór -
Od dawna chciałem mieć przedstawiciela tego rodzaju. Zaopatrzenie sklepu niesamowicie bogate. Brak miejsca na domowych parapetach i co tu dużo mówić, ograniczenia fiskalne spowodowały, że dokupiłem tylko urocze Dendrobium subclasum
Niewielka roślinka (około 20 cm.), a już rozpoczęła kwitnienie. Rośliny w doskonałej kondycji , teraz aklimatyzacja i próby uzyskania kwiatów 'swoich'.
Ja natomiast wracając zajechałem po zamówione w Salonie Orchidei 4 bc, a wyjechałem w sumie z 8 szt. Trochę to jest irracjonalne ale pewne tematy są silniejsze od nas
Krzysztofie czy możesz napisać coś więcej o uprawie Phal. Hannover Passion ? Zwłaszcza, że masz go już prawie od roku Będę wdziećzy za wszelakie wskazówki
Uprawiany tak jak większość phalaenopsisów, czyli podłoże wilgotne cały czas, szczególnie ważne dla phal. botanicznych i ich hybryd, temperatura ok. 25C. W okresie jesiennozimowym w zasadzie nie nawożę. Toleruje wyższy poziom światła, u mnie od wschodu. Woda deszczowa i profilaktycznie stosuję preparat anty złośliwym owadom. W ogóle nie zraszam phalaenopsisów Warto go mieć, jak ktoś lubi kwiaty z kropkami.
Dotarł do mnie zamówiony Phal. Hannover Passion. W rzeczywistości jest jeszcze ładniejszy, dodatkowo jak wspomniał poprzednio Krzysztof pachnie delikatnie