Kwitnienie PIĘKNE. Gratuluję. Moje kiedyś też tak pięknie kwitły, ale miałam dla nich więcej czasu. Sama zbierałam składniki na podłoże i komponowałam je dla każdego gatunku wg. zalecenia fachowca z Ogrodu Botanicznego w Krakowie. Obecnie kupuję podłoże i cieszę się, że kwitną . Możliwe też, że wtedy one były jeszcze pod wpływem tego, co im zaaplikowano w szklarni produkcyjnej. Składniki się wykończyły , więc kwitną ale mniej obficie. Pozdrawiam Maria.
To podloze chyba jest bardzo drobne i pomieszane z ziemia . Kupilam kiedys takie i bylo pomiszane z ziemia i prochnica , ale widac ze im to pasuje Pozdrawiam kasia
katarzyna pisze:To podloze chyba jest bardzo drobne i pomieszane z ziemia . Kupilam kiedys takie
Jeżeli podłoże jest zbite, jeżeli są w zwykłej ziemi , jest to prawdopodobnie kwitnienie w celu ratowania rośliny.Zastanawiają mnie widoczne korzenie napowietrzne. Roślina prawdopodobnie ratuje się kwitnieniem i wytwarzaniem korzeni poza tą doniczką. Obawiam się , że te w doniczce są w złym stanie.
Ja tak drobnego podloza nie stosuje do storczykow phalaenopsis Mam gruba kore , gdzie korzenie maja powietrze i nie gnija , a drobne moze byc uzyte do bardziej odpowiednich gatunkow , ktore tego wymagaja .
Przepiękne!!! Cokolwiek nie miałyby wsypane w doniczkę . A wiązka korzeni? Widać, że storczyk wieloletni, to i korzonki się mu przesuwają. Szczerze gratuluję , pewnie dostają dużo miłości od właścicielki i stąd taaaaaaaaaakie efekty
Zachwycający widok. Życzę wszystkim...i sobie takich efektów. Zapytam tylko jeszcze, czy do tej deszczówki dodaje Pani czasem jakichś nawozów? Aż trudno uwierzyć żeby od tak sobie w samej deszczówce dały tak wspaniale kwitnienie.
witam, do deszczówki dodaje czasem nawóz Biopon. Do phalaenopsis podłoża używam substral orchidea podłoże premium, do dendrobium i cymbidium mieszam z agro podłoże torfowe. Storczyk ma 9 lat więc korzenie wychodzą a obok wyrósł mały keiki. Staram się na bieżąco usuwać część tych korzeni, ale te górne zostawiłam bo jak przekwitnie chcę go przesadzić. Uprawiam storczyki już wiele lat i staram się powiększać swoją kolekcję bo storczyki są takie piękne prawda?
Prawda , podloze ma bardzo duze znaczenie dla storczyka , jak i innych roslin , oraz wilgotnosc i przewiewnosc podloza . Jak widze takie cuda jak pani zaprezentowala to sie chce zyc i hodowac to piekno natury . Dziekuje za ta odpowiedz )) zawsze mnie interesuja inne metody hodowli i stosowane podloza . Te hybrydy robia jak dla mnie najwieksze wrazenie sa dla mnie wyjatkowe zawsze . Pozdrawiam i powodzenia w dalszej hodowli Kasia