logo forum

Prezentujemy kwitnienia - pokazujemy fotografie naszych ulubieńców

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: problem

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: problem

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 25-02-2011, 14:12

problem.jpg
Mam problem z moim kwiatem. Jak go kupiłam to miał kwiaty jasno-żółte. Teraz po miesiącu czasu, kwiaty nabierają zielonkawego koloru. Pewnie tak przekwitają, tylko że pączki, które rozwinęły się u mnie w domu mają dużo mniejsze kwiaty i oczywiście jasno- zielonkawe. Stoi w dobrze oświetlonym miejscu, traktuję go jak wszystkie inne storczyki. Może ktoś wie jaka może być tego przyczyna.
problem.jpg (40.66 KiB) Przeglądane 2707 razy
:cry:
Fotografia użytkownika
ewka

Z nami od: 19-02-2011, 12:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: problem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 25-02-2011, 15:52

efka pisze:.......nabierają zielonkawego koloru. Pewnie tak przekwitają, tylko że pączki, które rozwinęły się u mnie w domu mają dużo mniejsze kwiaty i oczywiście jasno- zielonkawe. Stoi w dobrze oświetlonym miejscu, traktuję go jak wszystkie inne storczyki. Może ktoś wie jaka może być tego przyczyna.

Zmiana koloru kwiatów może być oznaką 'początku końca' kwitnienia wynikającego ze zmiany 'klimatu'
Rozwój pozostałych pąków ,wydaje mi się potwierdzać moje domniemanie.Możliwe,że ta roślina wymaga trochę innego traktowania albo dłuższego okresu aklimatyzacji.A tak z ciekawości jakie masz parametry - temperatura i wilgotność powietrza w otoczeniu rośliny - rano w południe i wieczorem. :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 25-02-2011, 20:39

Nie wiem jakie dokładnie ma warunki jeżeli chodzi o liczby, ale stoi sobie niedaleko okna balkonowego, które na noc jest albo uchylone, albo rozszczelnione. Za suche powietrze u mnie w domu nigdy nie jest, ponieważ sama tego nie lubię. Do tego nie napisałam, że płatki nowo zakwitnięte są wywinięte :? :?:
Fotografia użytkownika
ewka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elżbieta Data » 26-02-2011, 19:28

Przy większych mrozach przy uchylonym oknie może marznąć.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Elżbieta

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 26-02-2011, 20:00

ewka pisze:...płatki nowo zakwitnięte są wywinięte...

Też mam takiego,którego płatki najpierw mocno wywijają się do tyłu,a po kilku dniach prostują,pewnie taka jego indywidualna uroda.Zielonkawy kolor kwiatów w początkowym okresie po rozwinięciu także może być u niego normalny.Kwiat może się zmieniać przez kilka dni:płatki rosną,a kolory robią się intensywniejsze.Gdyby po dłuższym czasie,np.po tygodniu-dwóch kwiaty były nadal bardziej zielone i nie do końca rozwinięte,może to oznaczać zbyt małą ilość światła lub jakiś inny problem.
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 28-02-2011, 14:59

Swoich storczyków nigdy nie narażam ani na mróz, ani na przeciągi. Jeżeli ma być w nocy mróz, to zestawiam kwiaty z parapetu, a te którym coś mogłoby zagrozić przestawiam w bezpieczne miejsce. :)
Fotografia użytkownika
ewka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 28-02-2011, 15:03

Efka może masz rację bo pąki, które u mnie się rozwinęły mają jakieś dwa tygodnie. Żeby tylko mu nic nie było bo się zapłaczę. :cry:
Fotografia użytkownika
ewka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 28-02-2011, 17:34

Ewka pisze: "tylko że pączki, które rozwinęły się u mnie w domu mają dużo mniejsze kwiaty"
Czasem storczyk zawiązuje nadmierną ilość pąków, które później trudno mu je wykarmić. Kończy się to ich zrzucaniem lub tez kwiaty są mniejsze i nienależycie wykształcone. W takiej sytuacji najlepiej część z nich usunąć, choć wiem że to trudno wykonać.
A tak w ogóle to: Nie płacz Ewka, masz przyjaciół tutaj :D
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 28-02-2011, 17:59

Nie przejmuj się,tak jak pisał Ryszard,on musi się zaaklimatyzować.Jak drugim razem zakwitnie,wszystko będzie OK.Miał mnóstwo kwiatów,to duży wysiłek,moim zdaniem radzi sobie świetnie 8-) .Przy niedużej ilości światła słonecznego o tej porze roku zaaklimatyzowanym storczykom opadają pąki,a Twój rozwinął kwiatki-może nie idealne,ale to sukces,że w ogóle są.
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ewka Data » 01-03-2011, 14:57

Dziękuję bardzo za pocieszenie. :D :D :D
Fotografia użytkownika
ewka

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość