Catlejaste uprawiam w podobnych warunkach, poza okresami (spoczynek, kwitnienie) jakie wynikają z różnego etapu w rozwoju rośliny, tak więc:
- temperatura w okresie wegetacji (od marca do październik/listopad) D/N 20-25 / 16-18 *C, w czasie spoczynku o około 4*C mniej.
- wilgotność powietrza wokół rośliny utrzymywała się na poziomie 50-70% ,
- podlewałem raz w tygodniu, chociaż tu nie przestrzegałem reżimu. Częstość podlewania uzależniona jest od temperatur wyższe temp. - podlewanie częstsze i na odwrót.
- nawożenie; początek wegetacji do dojrzenia nowego psb z przewagą azotu co drugie podlewanie i ze trzy podlewania po zainicjowaniu tworzenia pochewki - z przewagą potasu.
Poniżej fotkowa historia catlejki (kliknięcie powiększa fotki)
Kolejno zdjęcia od lewej: 06.2012, 12.12.2013 i 15.01.2014. To mnie zaskoczyło, pojawił się przyrost. W ubiegłym roku coś takiego zaobserwowałem na początku czerwca. Może to być na skutek ciepłej zimy i dość dużego, jak na tą porę roku, nasłonecznienia.
W dni pochmurne doświetlam lampą ledową o wydajności 2000 lum przez 12 godz. W dzień temp 18 - 22*C ( gdy świeci słońce to Celsjusz skacze do 30*), w nocy 14-16*.