Kupiona w 2010 roku w OG jako niezdolna jeszcze do kwitnienia (około 1-2 lat )
Uprawa:
Po zakupie rosła w sphagnum w ogrzewanym przewodem grzewczym akwarium z wentylatorkiem, w celu zapewnienia wilgotności na dnie jest wysypany keramzyt zalany wodą, rośliny stoją na kartce do zlewozmywaków. Warunki w akwarium:
- temperatura wynosi D/N 23-27/20 stopni
-wilgotność 80-90%
-podlewanie : oprócz pobierania wody dolistnie dzięki wysokiej wilgotności to w okresie wegetacji podlewałam przez zamoczenie w pojemniku z wodą deszczowa z dodatkiem odstanej kranowej,
-nawożenie: w okresie wegetacji ( wiosna, lato i jesień ) co tydzień na 1 l wody odrobina nawozu Peters Grow Mix zamiennie z nawozem Biopon, Agrecol (6-6-6) i BIPLANTOL vital NT,
W 2011 przesadziłam cattleya do koszyczka, w podłoże składające się z grubej kory, keramzytu, węgla drzewnego i styropianu
W 2012 roku cattleya została przesadzona do glinianej doniczki, nie zmieniałam jej podłoża, jedynie uzupełniłam korą luki w doniczce. Stanowisko- wschodni parapet. Warunki:
-temperatura: wiosna/lato D/N 20-27 /15-18 stopni
jesień/zima D/N 20-23/ 13-15 stopni
-wilgotność: około 60%
-podlewanie: w okresie wzrostu po przeschnięciu podłoża mniej więcej co tydzień wiosną, co kilka dni latem. Podlewam przez zanurzenie w pojemniku z wodą deszczową z dodatkiem odstanej wody kranowej na około 15 minut
zimą podlewanie przez kilkukrotne przelanie co około dwa tygodnie (w zależności od przesychania podłoża),
-nawożenie: wiosną/latem co tydzień na 1 l wody 1ml roztworu 10% nawozu Peters Professional Grow Mix (roztwór wykonany zgodnie z instrukcją podaną na forum),
zimą nie nawożę
Obecnie katleja ma swoje miejsce na parapecie wschodniego okna.