Ma 'mossiae' jest, tak myślę, na etapie wchodzenia w spoczynek przed kwitnieniem. Po dojrzeniu psb, wydania pochewki i korzeni, które wrosły w podłoże zaczynam obserwować żółknięcie pochewki. Nie widać w niej zawiązków pąków. Jest to zgodne z opisem uprawy grupy jednolistnych i bym nie pisał gdybym wiedział jak wygląda to przejście w spoczynek. Jak ma/będzie wyglądała pochewka - bardzo zasuszona, czy też nie do końca, jak długo trwa ten czas spoczynkowy. Kiedy zaprzestać podlewania
 . Pytań mnóstwo, a podpowiedzi ...
 . Pytań mnóstwo, a podpowiedzi ...   
   Do tego dochodzi warunek tzw. "krótkiego dnia" stymulującego kwitnienie, a przecież teraz dnia zaczyna przybywać. I co czynić
 Do tego dochodzi warunek tzw. "krótkiego dnia" stymulującego kwitnienie, a przecież teraz dnia zaczyna przybywać. I co czynić  , chować roślinę do kartonu (cieniować) by wydłużyć noc, jeżeli tak to jak długo. Francuzi radzą tak w rozdziale Wskazówki z forum, co sadzicie - radzicie.
, chować roślinę do kartonu (cieniować) by wydłużyć noc, jeżeli tak to jak długo. Francuzi radzą tak w rozdziale Wskazówki z forum, co sadzicie - radzicie.Gdy czytam, że katlejkowate to łatwe storczyki do uprawy na parapetach to mam wątpliwości, czy ta opinia jest prawdziwa. Może inne gatunki/hybrydy tego rodzaju nie są kłopotliwe, to te typu mossiae, gaskeliana itp. stanowią problem.
Może ktoś bardziej zaawansowany w uprawie tych roślin podpowie mi co mam czynić by doprowadzić katlejkę do kwitnienia.

Strona główna Storczyki.pl
 Strona główna Storczyki.pl

, chyba, że do wysyłki
 , chyba, że do wysyłki  to jest spora szanasa na przywrócenie rytmu wegetacji.
  to jest spora szanasa na przywrócenie rytmu wegetacji. 

Ale skoro jest pochewka to oznacza, że tak źle jej się nie wiedzie. Na pewno nie chowałabym do pudła. Co najwyżej uważaj na podlewanie, żeby koniecznie dobrze przeschła i niech ma widno. Kiedy zwiększy się naturalnie ilość światła ( w końcu idzie wiosna) powinna się zebrać i zakwitnąć.
 Ale skoro jest pochewka to oznacza, że tak źle jej się nie wiedzie. Na pewno nie chowałabym do pudła. Co najwyżej uważaj na podlewanie, żeby koniecznie dobrze przeschła i niech ma widno. Kiedy zwiększy się naturalnie ilość światła ( w końcu idzie wiosna) powinna się zebrać i zakwitnąć.
 Myślałem, że zabiorą głos ci hobbyści, którzy w swych kolekcjach posiadają ten gatunek katlejki i mają większą wiedzę o jej uprawie. Nie będę wytykał palcem bo to nieobyczajnie, ale śledząc wypowiedzi na forum nie trudno rozszyfrować kto zacz.
 Myślałem, że zabiorą głos ci hobbyści, którzy w swych kolekcjach posiadają ten gatunek katlejki i mają większą wiedzę o jej uprawie. Nie będę wytykał palcem bo to nieobyczajnie, ale śledząc wypowiedzi na forum nie trudno rozszyfrować kto zacz.   

Z drugiej strony dorosła pochewka i katlejka winna spocząć tj. mniej podlewania i bez nawożenia, temperatura też winna być niższa. Jak tego dokonać, nie wiem. Trzeba eksperymentować.
  Z drugiej strony dorosła pochewka i katlejka winna spocząć tj. mniej podlewania i bez nawożenia, temperatura też winna być niższa. Jak tego dokonać, nie wiem. Trzeba eksperymentować.   Nie miałem takich wątpliwości w poprzednim sezonie, nowy przyrost
  Nie miałem takich wątpliwości w poprzednim sezonie, nowy przyrost