Jak się u mnie pojawiła już pisałam.
Po upływie kolejnego roku stwierdzam, że jest bezproblemowa

Rośnie na południowym parapecie temp. 22-26*, (latem bywa nawet 32) trochę
 cieniowana, noc odpowiednio chłodniejsza 17/21*.
  cieniowana, noc odpowiednio chłodniejsza 17/21*.Roślina jest posadzona w 5l wiaderku po śledziach
 , w luźnym podłożu dla storczyków extra(OS), z drenażem, ale  z racji na masę zieloną co trzy dni wymaga solidnego moczenia.
 , w luźnym podłożu dla storczyków extra(OS), z drenażem, ale  z racji na masę zieloną co trzy dni wymaga solidnego moczenia. Staram się o utrzymanie wilgotności na poziomie 60%.
Od marca wytworzyła 6 nowych psb i są widoki na następne

Na 4 z nich zanosi się na kwitnienie.Tego roku liście na młodych psb mają piękne ubarwienie, co z racji na "opatrzenie"
 dodaje im uroku. Zimą przechodzi okres spoczynku, który sprowadzał się do zmniejszania częstotliwości podlewania w pierwszym miesiącu, w drugim miesiącu tylko zraszałam (bardzo skromnie) podłoże. Temperatura 19/14*(D/N), wilgotność 60 % i więcej.
 dodaje im uroku. Zimą przechodzi okres spoczynku, który sprowadzał się do zmniejszania częstotliwości podlewania w pierwszym miesiącu, w drugim miesiącu tylko zraszałam (bardzo skromnie) podłoże. Temperatura 19/14*(D/N), wilgotność 60 % i więcej.Po powrocie na swój widny i ciepły parapet podlewana/moczona jak wcześniej, co tydzień z dodatkiem nawozu(Biohumus), po 4 podlewaniach tylko przelana odpowiednią ilością wody.
W chwili obecnej, żeby ją napoić używam garnka o średnicy 28 cm,

Nie mam siły tachać tego dobrodziejstwa,
 no i trochę miejsca na parapecie by się przydało na inne storczyki, więc po przekwitnięciu zostanie rozdzielona na kilka części, jakby co...
 no i trochę miejsca na parapecie by się przydało na inne storczyki, więc po przekwitnięciu zostanie rozdzielona na kilka części, jakby co... 

Strona główna Storczyki.pl
 Strona główna Storczyki.pl