logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Reanimacja

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Reanimacja

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 27-07-2014, 20:34

O kłopotach nękających miłośników katlei i pochodnych wspominano przy okazji różnych wpisów. Chciałbym trochę to uporządkować z Waszą pomocą, czyli tych którzy mają u siebie te magiczne storczyki. Ja nie uważam się za znawcę, mam kilka Blc, natomist jestem miłośnikiem pokrewnego rodzaju, czyli brassavoli i ich hybryd. Niestety i mi trafiają się kłopoty zawinione przeze mnie (chyba z braku doświadczenia, ale je systematycznie eliminuje ;) ), jak i te, które docierają z nowo zakupionymi egzemplarzami, szczególnie dotyczy to katlei i pochodnych rosnących tylko w sphagnum. Oczywiście chodzi mi o problem utraty korzeni (częściowo lub w całości) i doprowadzenia do ponownego ich wytworzenia i wzrostu. Z własnego doświadczenia wiem, że storczyki z tej grupy są bardzo żywotne i odpowiednio postępując można je z powodzeniem reanimować. Podawajcie swoje rozwiązania tego problemu.
Pomijam w tym temacie storczyki zainfekowane patogenami.

07.2014.4 009.JPG
W tym przypadku na zdjęciu jest stosunkowo niedawno zakupiona Brassocattlya, która rosła w samym mchu. Co prawda, po jego usunięciu, mniej więcej połowa korzeni była ok., ale nie zdecydowałem się na bezpośrednie umieszczenie w podłożu korowym, tylko obsadziłem na kawałku czarnego bzu. Całość umieściłem na korze w doniczce i obłożyłem po obwodzie niewielką ilością mchu. Całość postawiłem w częściowo zacienionym miejscu. Zraszam tylko korzenie i podkładkę z bzu. I zafunkcjonowało.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Reanimacja

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 05-08-2014, 10:17

Cattleya mossiae po lewej, Cattleya jenmannii po prawej.
Kupione w stanie niemal całkowitego wygnicia korzeni. Tyle się uratowało. :evil:

Najlepiej wychodzą mi reanimacje na podkładce, nie tylko cattlejek, wszystkiego co bez korzenia, z pominięciem jak u Krzysztofa roślin zainfekowanych chorobą grzybową, zgnilizną, itp...takich się po prostu pozbywam.
Tutaj na korku. Psb przymocowana na niewielkiej ilości sphagnum, umieszczona w wilgotnym i ciepłym akwarium, stanowisko jasne, bez bezpośredniej ekspozycji słonecznej. Temp w ciepłe dni do34 *, wilgotność bywała nawet 90%.

Reanimacja catt..jpg

Po dwóch miesiącach C. mossiae obudziła się wypuściła korzonki, po kolejnym miesiącu nową psb, C. jenmannii myśli...
Korzenie mają długość ok 6 cm, jeden przebił się przez korek i szuka gdzieby tu sobie wrosnąć ;) Zamierzam trochę oddłubać korek i włożyć do podłoża gruboziarnistego, nim korzenie pójdą w km. ;)
Choć przyznam bardzo korci mnie taki sposób uprawy

Reanimacja cattlejek udaje się również w keramzycie, choć przebiega znacznie wolniej...Przyrost i korzenie pojawiły się dopiero jak zapanowały afrykańskie upały, ;) prosty wniosek, bez ciepełka ani rusz. Roślina umieszczona w doniczce z systemem hydroponicznym, poziom wody na wskaźniku minimum-optimum.
Na zdjęciu C.intermedia.

C. int..jpg
Tempo przyrostu jest niezadawalające, ;) prawdopodobnie wyląduje również na podkładce.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •