logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Puk,puk czy rośliny na parapetach 'ruszyły' ?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Puk,puk czy rośliny na parapetach 'ruszyły' ?

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-04-2016, 15:16

Na zewnątrz WIOSNA, a na parapetach sennie. :o :ugeek: Czyżby zapał hobbystyczny nadal ogarnięty jest snem zimowym, czy to storczyki postanowiły zastrajkować, czy też hobbystom brakuje poweru. :?: Trudno uwierzyć, chociaż dostałem informację, że konkurencją jest Facebook bo to łatwiej z fotkami, mniej zobowiązująco - wystarczy kliknąć 'LUBIĘ TO' i już. :!: Faktycznie dużo prościej/bez wysiłku i obaw, że można być ocenionym. Nie ważne czy pozytywnie czy też wręcz odwrotnie. Bezdyskusyjnie taka forma udziału w społeczności zdecydowanie wygrywa z rozmową wymagającą napisania kilku zdań logicznie i na określony temat. :( ŁATWIEJ i tyle. Pewnie się wielu narażę, ale w obecnym czasie wszyscy mamy prawo do wyrażania swych poglądów gdzie chcemy i o czym tylko nam się zamarzy. Drzewiej inaczej bywało, co nie oznacza, że całkowicie lepiej, ale w tym względzie jestem konserwatystą i atomizacja społeczeństwa mi nie odpowiada. Kiedyś życzenia składało osobiście lub z braku bezpośredniego kontaktu listownie, lub wysyłało się kartę okolicznościową co było już mniej eleganckie. :roll: Gdzie te czasy, teraz sms, e-mail, a już lepiej gdy telefon jest w użyciu.
Koniec z gderaniem :oops:, należy bardziej optymistycznie. Byłem z wizytą w Oranżerii i popatrzcie
klik powiększa fotkę
Śliczności.jpg

Ta Cattleya mimo, że hybryda powala z nóg swym ogromem, kolorystyką i zapachem, co niektóre panie szczególnie ucieszy.
Drugi obrazek prezentuje Calathe rubra. Ciekawy kształt kwiatu - motyl w locie w kolorze starego wina. Urzekający. :D

Chciałbym zakończyć ten wpis zagadką, szczególnie trudną bo ani właściciel tej rośliny ani tym bardziej ja, nie znamy jej nazwy. Może pomożecie :?:

Coto2.jpg
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Puk,puk czy rośliny na parapetach 'ruszyły' ?

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 15-04-2016, 08:33

To jest Coelogyne, może nitida, może stricta. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 17-04-2016, 20:50

oj ruszyły ruszyły :D U mnie nowe listki i korzonki na Rnthp Mildred Jameson, Phal stuartiana var. punctatissima x mannii Dark, Phal tetraspis Purple Mark x equestris coerulea, Bc Binosa produkuje nowe korzonki na młodym przyroście (ufff, jedyne czego jej brakuje do korzeni własnie), a niedługo bujnie rozkwitnie Dendrobium Stardust 'Chyiomi' :) Niedawno pojawił się też pęd na Odontonia Samurai :) No i nowości również niedługo dojadą ;)

Co do fb, to owszem duży tam ruch w storczykach, pojawiają się nawet czasem opisy upraw ale znikają one w gąszczu postów. Czas szybko płynie, like za like'em... itd...

Dlatego też takie fora jak to, zawsze stanowiło i będzie stanowić główne źródło wiedzy i informacji o storczykach, ich kaprysach i wymaganiach uprawowych.

Pozdrawiam :)

Na poprawę nastroju dwie radosne buźki z mojego kuchennego parapetu ;)
IMG_9246kkk.jpg
Paphiopedilum Maudiae Green
IMG_9246kkk.jpg (99.76 KiB) Przeglądane 1071 razy
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katunia6 Data » 20-04-2016, 08:01

To i ja dodam mojego uśmiechniętego " wąsacza " .

image.jpeg
Paphiopedilum Pinocchio
Katarzyna
katunia6

Z nami od: 08-01-2012, 19:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 07-05-2016, 06:28

Marta pisze:To jest Coelogyne, może nitida, może stricta. Marta

Wielkie dzięki. Krąg podejrzanych zawęził się do dwóch.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości