logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dni Orchidei 2016

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Dni Orchidei 2016

Nieprzeczytany post Autor: laura1806 Data » 26-05-2016, 06:19

Salon Orchidei zaprasza serdecznie na wystawę i kiermasz storczyków DNI ORCHIDEI 2016, która odbędzie się w dniach 9 – 12 czerwca 2016 roku (czwartek, piątek, sobota, niedziela) w godz. 10:00 – 20:00 w Storczykarni w Łodzi przy ul. Antoniego Książka 8a.

W programie:
wystawa storczyków
– kiermasz storczyków i akcesoriów do ich uprawy
– prelekcje, warsztaty i porady storczykowe
– ekspozycja i kiermasz roślin mięsożernych
– ekspozycja i kiermasz kaktusów i sukulentów
– spotkanie integracyjne

Prelekcje i warsztaty:
W trakcie trwania wystawy odbędą się warsztaty na temat przesadzania storczyków i ich pielęgnacji w warunkach domowych oraz prelekcje na temat uprawy storczyków, roślin mięsożernych i kaktusów.

Czwartek
14:00 – Uprawa kaktusów a hodowla „żywych kamieni” – podobieństwa i różnice – dr Piotr Dzieduszyński (członek Polskiego Towarzystwa Miłośników Kaktusów)
17:00 – Warsztaty storczykowe – dr Piotr Łuchniak (Salon Orchidei)

Piątek
14:00 – Tajniki uprawy domowej roślin mięsożernych – mgr inż. Albert Janota (Carnisana)
17:00 – Warsztaty storczykowe – dr Piotr Łuchniak (Salon Orchidei)

Sobota
14:00 – Izolacja termiczna w zastosowaniu do oranżerii przydomowych w uprawie i hodowli storczyków – dr inż. Michał Piotr Głogowski (Politechnika Łódzka)
15:00 – Monitoring temperatury i wilgotności – fanaberia czy konieczność? – mgr Maciej Miękina (m2m Team Sp. z o.o.)
16:00 – Tajniki uprawy domowej roślin mięsożernych – mgr inż. Albert Janota (Carnisana)
17:00 – Paphiopedilum gigantifolium i inne wybrane gatunki rodzaju Paphiopedilum – dr Piotr Łuchniak (Salon Orchidei)

Niedziela
14:00 – Uprawa kaktusów a hodowla „żywych kamieni” – podobieństwa i różnice – dr Piotr Dzieduszyński (członek Polskiego Towarzystwa Miłośników Kaktusów)
15:00 – Uprawa roślin doniczkowych w warunkach domowych – mgr inż. Celina Kozubek-Euejda (Ogród Botaniczny)
16:00 – Uprawa rodzaju Phalaenopsis w warunkach domowych – Laurencja Barylska i Krzysztof Łatkowski (Oddział Łódzki PTMS)
17:00 – Warsztaty storczykowe – Julian Krol (Oddział Łódzki PTMS)

Spotkanie integracyjne:
Salon Orchidei i Oddział Łódzki PTMS zapraszają serdecznie wszystkich miłośników storczyków na spotkanie integracyjne, które odbędzie się o godz. 18:00-tej w sobotę 11 czerwca 2016 roku. Uczestnictwo w spotkaniu prosimy potwierdzić e-mailem (info@salonorchidei.pl) lub telefonicznie (tel. 887 134 666)

Dla osób z poza Łodzi, które chciałyby zostać na noc podczas DNI ORCHIDEI 2016 proponujemy noclegi w Lesie Łagiewnickim. Las Łagiewnicki jest atrakcyjnym i malowniczym miejscem i największym kompleksem leśnym znajdującym się w granicach miasta w Europie, położonym o kilka minut drogi od centrum miasta i tylko 4,5 km od miejsca wystawy. Polecamy:
1. Ośrodek Wypoczynkowo – Hotelowy „PRZĄŚNICZKA” http://www.przasniczka.eu, kontakt e-mail: biuro@przasniczka.eu
2. Hotelowy Kompleks Leśny „ARTURÓWEK” http://www.arturowek.eu, kontakt e-mail: arturowek@onet.eu
3. Hotel DARIA http://www.hoteldaria.oit.pl, e-mail: hoteldaria@oit.pl

Miejsca te oddalone są od siebie w odległości około 100 metrów. Rezerwacji dokonać można bezpośrednio pod wymienionymi kontaktami.

Zachęcamy również do zapoznania się ze specjalnie przygotowanymi ofertami storczyków na zamówienie:
http://salonorchidei.pl/strona/storczyki-na-zamowienie

Zapraszamy serdecznie wszystkich miłośników storczyków!

Plakat_n.jpg
Plakat_n.jpg (31.42 KiB) Przeglądane 2599 razy
Pozdrawiam, Laura

http://storczykiptms.pl/
http://ceratostylis.blogspot.com/
Fotografia użytkownika
laura1806

Z nami od: 22-04-2012, 17:04
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Dni Orchidei 2016

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 14-06-2016, 10:57

Skorzystałem z zaproszenia, :D jakże bym mógł pominąć taką okazję spotkania się z osobami porażonymi jak ja bakcylem storczykomaniakalnym jak i zobaczenia 'aktorów' - storczyków, których wybór oszałamiał. Wybrałem mała próbkę ( namawiam na klikanie na fotki )

Cattleya.jpg

Od lewej to piękna Blc. Alma Kee 'Tipmalee', następna roślina - Slc.Mae Hawkinks 'Miya' ( w pierwszym odruchu nazwa skojarzyła mi się z bohaterem filmu "Teoria wszystkiego" ;)

Cudeńka.jpg

i tu też od lewej Ascocentrum ampullaceum orange mamy tu przykład odwrotnej proporcjonalności rozmiaru rośliny do wielkości ceny :ugeek: , następna fotka - Phal.Senne Rot uroczy piegus.

D.lamys.jpg

To także ciekawy okaz - D. lamyaiae x(moniliforme x hercoglossum) obfitość kwiatów imponująca.

Nie moglem pominąć rodzaju Phalaenopsis, rodzaj cieszący się najwększą popularnością wśród hobbystów (gatunki) i miłośników uroczych kwiatów (hybrydy)

Phal1.jpg

Plalaenopsis Black Pearl i .....

Phal.eqe.jpg

imponujące kwitnienie Phalaenopsis equestris
I tutaj przytoczę wypowiedź jaką zasłyszałem na spotkaniu łódzkich hobbystów storczykowych, że w każdej roślinie dżemie ogromna siła kwitnienia i tylko od odpowiedniej uprawy zależy czy ten potencjał uda nam się z niej wydobyć. I gdy porównam moje 'osiągnięcia' z tym prezentowanym na powyższym obrazku, to czuję się :mrgreen: .

No i na koniec przedstawiciele Paphiopedilium

Paphio.jpg

To było dla DUCHA, a to poniżej pokazuje, że i ciało ma swoje wymagania, to jest o kiełbaskowym przyjęciu zorganizowanym przez zapobiegliwych organizatorów Dni Orchidei.
Pokażę w ogromnym i symbolicznym skrócie pobudzającym wyobraźnię oglądających tą relację z imprezy ;) :lol:

Fotka1.jpg

Pozdrawiam i dziękuję za uwagę.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 14-06-2016, 18:10

Jak zwykle dla każdego coś miłego, wrażenia obłędne, czas mijał jak z bicza strzelił, nowe- stare znajomości i bliskość storczyków- bezcenne

DSC_6560.JPG

DSC_6561.JPG

DSC_6560.JPG

DSC_6563.JPG

DSC_6564.JPG

DSC_6590.JPG
Roślinka prześliczna i pachnąca kokosem

DSC_6613.JPG

DSC_6617.JPG

DSC_6618.JPG

DSC_6619.JPG
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 14-06-2016, 18:16

DSC_6621.JPG

DSC_6658.JPG

DSC_6660.JPG

DSC_6666.JPG

DSC_6679.JPG

DSC_6686.JPG

DSC_6687.JPG

DSC_6692.JPG

DSC_6700.JPG
gggoska

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 14-06-2016, 18:25

coś dla Ryszarda :D

DSC_6705.JPG

i według mnie niekwestionowana gwiazda wystawy (nazwy nie pamiętam bo cała roślina mi się nie podobała ale kwiaty przecudne)

DSC_6727.JPG

DSC_6728.JPG

i kolejna gwiazda Vanda javierae z włochatą warżką chociaż na zdjęciach marnie widać bo była mokra i włoski się "przyklapały"

DSC_6731.JPG
Załączniki
DSC_6730.JPG
gggoska

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 16-06-2016, 17:15

Nie tylko Ciebie urzekło to "zielone paskudztwo" ;) Mnie również i wychodzi mi na to, że to Coelogyne pandurata.

Tutaj link do opracowania z roślin menażerii -> http://www.roslin-menazeria.net/1267,25 ... _1853.html

Lista chciejstw się wydłuża....
:D
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 16-06-2016, 17:53

Dziękujemy za zdjęcia. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 16-06-2016, 20:59

Kręciłam się obok niej dwa dni (Coelogyne pandurata) ale roślina wielka, nieciekawa w kwestii liści a jakby nie było większość roku mamy na parapecie "liście" to wymiękłam
gggoska

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 17-06-2016, 14:02

Też mam kłopoty z liśćmi "nie :D ". Storczyki poza rodzajem Ludisia mają nieciekawe ulistnienie, które dominuje przez większą część roku. Kwitnienie jest jak mgnienie oka prześliczne, ale krótkie. Chociaż mam takiego wiecznie kwitnącego Phalaenopsis eqestis; kupiony w ubiegłym roku na listopadowej wystawie w Łódzkiej Palmiarni, kwitnie i mnoży się (keiki).

Eqest-2.jpg

Wygląda nieciekawie bo czupryna mu łysieje, niemniej jednak stale wypuszcza nowe pąki i ..... , no właśnie, co z tym fantem zrobić, obciąć pędy kwiatowe by sobie odpoczął, czy też pozostawić go aż sam zdecyduje o swym losie. ;) :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 17-06-2016, 18:06

Ryszard, niedawno na portalu społecznościowym widziałam krzyżówkę botaników (mariae x tetraspis bodajże) popodpinaną dosłownie jak hoja na pałąku okrągłym :D

Potrzeba matką wynalazków chciałoby się rzec ;)
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 27-06-2016, 13:30

Ryszard410 pisze:Kwitnienie jest jak mgnienie oka. Prześliczne, ale krótkie.

I dla tego 'mgnienia" niektórzy wydają ostatni grosz. I gdzie tu zdrowy rozsądek?
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 27-06-2016, 14:48

Doszukujesz się Janie zdrowego rozsądku u hobbystów :ugeek: i :twisted:, toć ty jesteś przykładem tych, którzy dla storczyków potracili głowy. I dobrze bo czasem trzeba myśleć sercem by rozum odpoczął. Gorzej gdy w sprawach zasadniczych, tak jak w UK i nie tylko, emocje biorą górę. :( :P i :evil:
Jakoś mi uciekł w relacji z naszego wyjazdu do Łopatek ten nabytek zakupiony w OG - Dend.cuthbartsonii var.bicolor x Red.
Ten wielkolud prezentuje się dziarsko :)

Maluch.jpg

Jedyna niewiadoma, to czy dam radę go nie uśmiercić :?: bo takowe umiejętności posiadam. :|
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 13-07-2016, 12:06

Nie jesteś odosobniony, ja kilka egzemplarzy tego pięknego Dendrobium posłałam na niebiańskie łąki. :roll: i do dziś nie wiem dlaczego, przecież mi się nawet byki cielą. :lol:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •