Salon Orchidei zaprasza serdecznie na wystawę i kiermasz storczyków DNI ORCHIDEI 2016, która odbędzie się w dniach 9 – 12 czerwca 2016 roku (czwartek, piątek, sobota, niedziela) w godz. 10:00 – 20:00 w Storczykarni w Łodzi przy ul. Antoniego Książka 8a.
W programie: wystawa storczyków – kiermasz storczyków i akcesoriów do ich uprawy – prelekcje, warsztaty i porady storczykowe – ekspozycja i kiermasz roślin mięsożernych – ekspozycja i kiermasz kaktusów i sukulentów – spotkanie integracyjne
Prelekcje i warsztaty: W trakcie trwania wystawy odbędą się warsztaty na temat przesadzania storczyków i ich pielęgnacji w warunkach domowych oraz prelekcje na temat uprawy storczyków, roślin mięsożernych i kaktusów.
Czwartek 14:00 – Uprawa kaktusów a hodowla „żywych kamieni” – podobieństwa i różnice – dr Piotr Dzieduszyński (członek Polskiego Towarzystwa Miłośników Kaktusów) 17:00 – Warsztaty storczykowe – dr Piotr Łuchniak (Salon Orchidei)
Piątek 14:00 – Tajniki uprawy domowej roślin mięsożernych – mgr inż. Albert Janota (Carnisana) 17:00 – Warsztaty storczykowe – dr Piotr Łuchniak (Salon Orchidei)
Sobota 14:00 – Izolacja termiczna w zastosowaniu do oranżerii przydomowych w uprawie i hodowli storczyków – dr inż. Michał Piotr Głogowski (Politechnika Łódzka) 15:00 – Monitoring temperatury i wilgotności – fanaberia czy konieczność? – mgr Maciej Miękina (m2m Team Sp. z o.o.) 16:00 – Tajniki uprawy domowej roślin mięsożernych – mgr inż. Albert Janota (Carnisana) 17:00 – Paphiopedilum gigantifolium i inne wybrane gatunki rodzaju Paphiopedilum – dr Piotr Łuchniak (Salon Orchidei)
Niedziela 14:00 – Uprawa kaktusów a hodowla „żywych kamieni” – podobieństwa i różnice – dr Piotr Dzieduszyński (członek Polskiego Towarzystwa Miłośników Kaktusów) 15:00 – Uprawa roślin doniczkowych w warunkach domowych – mgr inż. Celina Kozubek-Euejda (Ogród Botaniczny) 16:00 – Uprawa rodzaju Phalaenopsis w warunkach domowych – Laurencja Barylska i Krzysztof Łatkowski (Oddział Łódzki PTMS) 17:00 – Warsztaty storczykowe – Julian Krol (Oddział Łódzki PTMS)
Spotkanie integracyjne: Salon Orchidei i Oddział Łódzki PTMS zapraszają serdecznie wszystkich miłośników storczyków na spotkanie integracyjne, które odbędzie się o godz. 18:00-tej w sobotę 11 czerwca 2016 roku. Uczestnictwo w spotkaniu prosimy potwierdzić e-mailem (info@salonorchidei.pl) lub telefonicznie (tel. 887 134 666)
Dla osób z poza Łodzi, które chciałyby zostać na noc podczas DNI ORCHIDEI 2016 proponujemy noclegi w Lesie Łagiewnickim. Las Łagiewnicki jest atrakcyjnym i malowniczym miejscem i największym kompleksem leśnym znajdującym się w granicach miasta w Europie, położonym o kilka minut drogi od centrum miasta i tylko 4,5 km od miejsca wystawy. Polecamy: 1. Ośrodek Wypoczynkowo – Hotelowy „PRZĄŚNICZKA” http://www.przasniczka.eu, kontakt e-mail: biuro@przasniczka.eu 2. Hotelowy Kompleks Leśny „ARTURÓWEK” http://www.arturowek.eu, kontakt e-mail: arturowek@onet.eu 3. Hotel DARIA http://www.hoteldaria.oit.pl, e-mail: hoteldaria@oit.pl
Miejsca te oddalone są od siebie w odległości około 100 metrów. Rezerwacji dokonać można bezpośrednio pod wymienionymi kontaktami.
Skorzystałem z zaproszenia, jakże bym mógł pominąć taką okazję spotkania się z osobami porażonymi jak ja bakcylem storczykomaniakalnym jak i zobaczenia 'aktorów' - storczyków, których wybór oszałamiał. Wybrałem mała próbkę ( namawiam na klikanie na fotki )
Od lewej to piękna Blc. Alma Kee 'Tipmalee', następna roślina - Slc.Mae Hawkinks 'Miya' ( w pierwszym odruchu nazwa skojarzyła mi się z bohaterem filmu "Teoria wszystkiego"
i tu też od lewej Ascocentrum ampullaceum orange mamy tu przykład odwrotnej proporcjonalności rozmiaru rośliny do wielkości ceny , następna fotka - Phal.Senne Rot uroczy piegus.
To także ciekawy okaz - D. lamyaiae x(moniliforme x hercoglossum) obfitość kwiatów imponująca.
Nie moglem pominąć rodzaju Phalaenopsis, rodzaj cieszący się najwększą popularnością wśród hobbystów (gatunki) i miłośników uroczych kwiatów (hybrydy)
Plalaenopsis Black Pearl i .....
imponujące kwitnienie Phalaenopsis equestris I tutaj przytoczę wypowiedź jaką zasłyszałem na spotkaniu łódzkich hobbystów storczykowych, że w każdej roślinie dżemie ogromna siła kwitnienia i tylko od odpowiedniej uprawy zależy czy ten potencjał uda nam się z niej wydobyć. I gdy porównam moje 'osiągnięcia' z tym prezentowanym na powyższym obrazku, to czuję się .
No i na koniec przedstawiciele Paphiopedilium
To było dla DUCHA, a to poniżej pokazuje, że i ciało ma swoje wymagania, to jest o kiełbaskowym przyjęciu zorganizowanym przez zapobiegliwych organizatorów Dni Orchidei. Pokażę w ogromnym i symbolicznym skrócie pobudzającym wyobraźnię oglądających tą relację z imprezy
Kręciłam się obok niej dwa dni (Coelogyne pandurata) ale roślina wielka, nieciekawa w kwestii liści a jakby nie było większość roku mamy na parapecie "liście" to wymiękłam
Też mam kłopoty z liśćmi "nie ". Storczyki poza rodzajem Ludisia mają nieciekawe ulistnienie, które dominuje przez większą część roku. Kwitnienie jest jak mgnienie oka prześliczne, ale krótkie. Chociaż mam takiego wiecznie kwitnącego Phalaenopsis eqestis; kupiony w ubiegłym roku na listopadowej wystawie w Łódzkiej Palmiarni, kwitnie i mnoży się (keiki).
Wygląda nieciekawie bo czupryna mu łysieje, niemniej jednak stale wypuszcza nowe pąki i ..... , no właśnie, co z tym fantem zrobić, obciąć pędy kwiatowe by sobie odpoczął, czy też pozostawić go aż sam zdecyduje o swym losie.
Ryszard, niedawno na portalu społecznościowym widziałam krzyżówkę botaników (mariae x tetraspis bodajże) popodpinaną dosłownie jak hoja na pałąku okrągłym
Doszukujesz się Janie zdrowego rozsądku u hobbystów i , toć ty jesteś przykładem tych, którzy dla storczyków potracili głowy. I dobrze bo czasem trzeba myśleć sercem by rozum odpoczął. Gorzej gdy w sprawach zasadniczych, tak jak w UK i nie tylko, emocje biorą górę. i Jakoś mi uciekł w relacji z naszego wyjazdu do Łopatek ten nabytek zakupiony w OG - Dend.cuthbartsonii var.bicolor x Red. Ten wielkolud prezentuje się dziarsko
Jedyna niewiadoma, to czy dam radę go nie uśmiercić bo takowe umiejętności posiadam.
Nie jesteś odosobniony, ja kilka egzemplarzy tego pięknego Dendrobium posłałam na niebiańskie łąki. i do dziś nie wiem dlaczego, przecież mi się nawet byki cielą.