Efka pisze:Jeśli już był zastosowany jakiś środek przeciwgrzybowy, to jak najbardziej można i trzeba podlać, ale nie poprzez zamaczanie doniczki, tylko np. przelewając podłoże wodą z konewki, albo spryskiwacza. Powinno pozostać lekko wilgotne. Niekoniecznie całe musi być zwilżone.
Efka pisze:Mam nadzieję,że się Pan nie obrazi [...]
Elazet pisze:Węgiel warto dodać.
piroman pisze:. . ...u niektórych korzeni obumarły czubki (fot. 2). Ataku grzyba nie widzę ...
piroman pisze:... zobaczyłem że liście zaczynają żółknąć (fot. 3)...... Zobaczyłem, że z tej zgniłej pseudobulwy zaczyna kiełkować coś i to wyglądające na całkiem zdrowe.....(fot. 4).
Dziś pożółkłe liście już całkiem odpadły (fot. 5). Pąk dalej się rozwija i wygląda jakby korzonki szykowały się do wyjścia, (fot. 6).
W związku z powyższym tekstem mam dwa pytania:
1) Co może być powodem zamierania wierzchołków korzeni?
2) Jak dalej powinienem postępować z nadgniłą pseudobulwą. Czy może powinienem, po wypuszczeniu korzeni, odciąć ten nowy pąk i posadzić jakoś? Czy może lepiej zostawić w spokoju i niech sobie tak leży na keramzycie aż pseudobulwa zaschnie i może sama odpadnie. Czy może jeszcze coś innego było by lepsze.
Krzysztof Gozdek pisze:Do tego należy dodać odpowiednią temperaturę 22-24C (miejsce na parapecie raczej odpada) i światło, z którym są aktualnie problemy.
Marta pisze:Podczas przestawiania doniczki całość ulega wstrząsom i najmłodsze, jeszcze słabe korzenie są uszkadzane.
piroman pisze: jest gdzieś w Krakowie punkt gdzie można oddać wycinek rośliny do badań
piroman pisze: złapałem winowajcę na gorącym uczynku.
Jan Ciepłucha pisze:piroman pisze: złapałem winowajcę na gorącym uczynku.
A czy ten "winowajca" jeno przechadzał się po liściu, czy też właśnie dokonywał abordażu![]()
Coś mi się widzi, że skoro to był tylko jeden nieborak i to niewiadomego gatunku, to ja bym autorów uszkodzeń szukał gdzie indziej.
Jan Ciepłucha pisze:Z tym CO2 to mam wątpliwości. Im mniejsze organizmy, tym na dłużej potrafią wstrzymać oddech. Będąc dzieckiem eksperymentowałem bezskutecznie z owadami, żeby mieć ich kolekcję, taką jakie widywałem w gablotach. Dziś nie miałbym sumienia,ale wówczas inaczej do tego podchodziłem.
SureLooksGoodToMe pisze: Lepiej zastosować insektycyd, polecam Provado Combi Pin firmy Bayer.
Pozdrawiam, Michał
SureLooksGoodToMe pisze:Proszę zapewnić lepszą wentylację, problem może zniknie. Te plamy wyglądają na bakteryjne, mogą też być spowodowane przez grzyba, ale "wróżenia" się nie podejmuję
Gość pisze:Podziwiam wielki upór w ratowaniu storczyka - gratulacje!
piroman pisze:...przyznaję (po tym jak już widziałem prawdzie przędziorki), że ten obywatel umieszczony kilka postów wyżej był raczej za duży na przędziorka.
piroman pisze:...na razie wstrzymam przecieranie. Zwłaszcza, że tym sposobem mogę roznosić jakieś patogeny grzybowe lub bakteryjne.
piroman pisze:...chcę się czegoś nauczyć, mam ciekawy przypadek zdechlaka, który jak się okazuje ma wielką wolę życia
Bez przesady,same się dopuściłypiroman pisze:...dopuściłem do rozwinięcia się dużej populacji przędziorków
Ryszard410 pisze:uprawiasz tą roślinę w mchu (tak odczytuję zdjęcia) i stąd tendencja do pleśnienia, na Twoim miejscu przeszedłbym na drobne podłoże z dobrym drenażem np. z keramzytu, oczywiście po wypłukaniu korzeni i potraktowania ich Topsin 500. Dodam, że korzenie wyglądają świetnie.
Ryszard410 pisze: na Twoim miejscu przeszedłbym na drobne podłoże z dobrym drenażem np. z keramzytu, oczywiście po wypłukaniu korzeni i potraktowania ich Topsin 500. Dodam, że korzenie wyglądają świetnie.
Ryszard410 pisze: te trzy punkty (zdjęcie przedostatnie) sugerują mi, że możemy mieć do czynienia z tarcznikami albo z czymś a raczej kimś podobnym. Może dobra lupa zdecyduje czy to robactwo czy też zarodnie grzybów.
Krzysztof Gozdek pisze:Jak już kiedyś pisałem z reguły podłoże zainfekowane pleśnią ma zapach stęchlizny, która ma charakterystyczną strukturę, natomiast w przypadku rozwoju grzybni zapach podłoża jest dość przyjemny "kurkowy".
Agnieszka i Marek pisze:Piroman - gratulacje. Piękna roślina. I to w pół roku.
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"