logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: POPRAWNE PISANIE NAZW STORCZYKÓW.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: POPRAWNE PISANIE NAZW STORCZYKÓW.

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-03-2011, 07:03

Niewątpliwie każdy byłby zniesmaczony czytając swoje nazwisko czy też imię z małej litery.Starajmy się zachować poprawną formę pisząc nazwy storczyków zgodnie z nomenklaturą botaniczną!

DUŻĄ literą piszemy nazwę rodzajową rośliny np. Dendrobium ,Cattleya, Phalaenopsis itd.
MAŁĄ literą piszemy nazwę gatunkową część drugą ,którą jest nazwa botaniczna np.aggregatum, mossiae , corningiana
DUŻĄ literą piszemy nazwę odmianową - nazwy hybryd wyhodowanych przez człowieka np. Phalaenopsis Mini Mark ,Phalaenopsis Java Sunshine.
Ostatnio edytowano 14-03-2011, 20:36 przez Ryszard410, łącznie edytowano 1 raz
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: POPRAWNE PISANIE NAZW STORCZYKÓW.

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 15-03-2011, 18:55

Według mnie ta nazwa po prostu nie pasuje do tego storczyka. Jest to prosta nazwa, w ogóle nie oryginalna, ćmy poa tym nie są zbyt urodziwe, a Phalaenopsis to bardziej elegancka i stosowna dla tej wyjątkowej rośliny nazwa. Bo storczyk Phalaenopsis jest piękny, ma idealnie wykrojone, misterne kwiaty. To tak, jakby ktoś różę chciał nazwać ostem albo chaberdziem. Tak wyjątkowa roślina jak Phalaenopsis po prostu powinna mieć pasującą nazwę. Wiem, że 'Phalaenopsis' znaczy 'wyglądający jak ćma', ale Phalaenopsis brzmi o wiele lepiej niż "ćmówka". Strasznie mnie razi ta nazwa, podobnie jak często stosowane na nakrapiane Phal. "mućki", "krówki", "łaciatki", "ciapatki" itp.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 17-03-2011, 11:08

Witam.
Dendrobium phalaenopsis jest syn. Dendrobium bigibbum i jest storczykiem botanicznym, rosnącym w naturze i powstał bez ingerencji człowieka. Poprawnie powinno się więc pisać phalaenopsis z małej litery.
Owszem masz rację, że dzisiaj większość roślin dostępnych w marketach to hybrydy, nawet wielokrotne i ich uprawa na skalę produkcyjną jest podobna do uprawy Phalaenopsis. Nie zmienia to faktu, że roślina, którą wziąłeś za przykład nie jest właściwą.
Być może lepiej byłoby zapisać D.phalaenopsis hybr. ? Kiedyś zapisywano bodajże xD.phalaenopsis ;-)
No chyba, że istnieje jakaś hybryda Dendrobium bibibbum o nazwie Dendrobium Phalaenopsis hybryda ;-)
Przepraszam, że się czepiam ale jakoś nie daje mi to spokoju, nawet gdybym nie miał racji ;-)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 17-03-2011, 11:51

Robercie nadal podkreślam,że zgadzam się z tobą całkowicie.Jednak nie jest dla mnie oczywistym jak poprawnie zapisać nazwę hybrydy gatunku powstającej w hodowli / produkcji /.Spotkałem określenie NOID ale nigdzie nie potwierdzone wiarygodnym źródłem.
Przecież ta, tak ładnie kwitnąca, roślina jest 100% hybrydą.
Stoję na rozdrożu i pytam JAK. :?: Chociaż Twoja propozycja przypisywania do nazwy gatunkowej dodatku 'hybryda' jest prosta i precyzyjna .I jak nikt nie wniesie do niej uwagi to po, powiedzmy, dwóch tygodniach ' vacatio legis ' wniosę stosowną poprawkę. :!:
Pozdrowienia ,tym razem, z zachmurzonych i zalanych wodą górek
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elżbieta Data » 18-03-2011, 18:59

Jeżeli chodzi o Dendrobium phalaenopsis i D.bigibbum.
Pierwsze kwitnie jesienią,drugie wiosną.To nie jest identyczne dendrobium.D.Phalaenopsis ma sztywno ułożone do góry liście,a bigibbum ma podobne do Dendrobium nobile.
A o odmianie nazwy Phalaenopsis.
Jako część mowy jest to rzeczownik.
Z łacińskiego nazywa się ORCHIDEA czyli mamy rodzaj żeński.W naszym języku STORCZYK , w dodatku ten storczyk,a więc mamy rodzaj męski.
Phalaenopsis w języku łacińskim może być nieodmienny,ale u nas się odmienia,jak najbardziej.
Mianownik -kto? co? np.widzę- Phalaenopsis
Dopełniacz - kogo? czego? nie ma Phalaenopsisa
Celownik - komu?czemu? się przyglądam Phalaenopsisowi
Biernik - kogo ? co? widzę Phalaenopsis lub Phalaenopsisa tu powinny być dopuszczalne obie formy
Narzędnik - z kim? z czym? idę z Phalaenopsisem
Miejscownik - o kim? o czym? piszę - o Phalaenopsisie
Wołacz - o! Phalaenopsis !
Jest odmiana? Jest, jak najbardziej.
Jeszcze liczby .W pojedyńczej jeden Phalaenopsis,w mnogiej dwa Phalaenopsisy, dzisięć Phalaenopsisów .
A co do pisowni...można pisać po polsku i po łacinie,gdzie należy używać wielkich liter,a Phalaenopsis po polsku może być falenopsis w rodzaju męskim.W dodatku z małej litery,bo tu nie chodzi o nazwę,tylko o kwiatek.Czyli rzeczownik i nie własny,bo rzeczowniki własne piszemy wielką literą. I gra.
Pozdrawiam. :lol:
Elżbieta

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 19-03-2011, 21:45

Nie zamierzałem się wypowiadać, ale widzę że biorący udział w dyskusji chcą pisać poprawnie, jednak robią to raczej na wyczucie.
Otóż nomenklatura botaniczna rządzi się określonymi, ścisłymi prawami i powinniśmy się do nich stosować. Swego czasu na starym forum była zresztą w tej materii dyskusja.
Wyjaśniam więc skrótowo że nazw łacińskich nie należny odmieniać wg. polskich zasad gramatycznych. Jeżeli jednak taką nazwę spolszczymy, możemy już stosować polską gramatykę.
A więc niepoprawnie jest powiedzieć: zachwycam się Phalaenopsisem, ale możemy już powiedzieć: zachwycam się falenopsisem czy też katleją. Proszę zauważyć że spolszczone nazwy rodzaju piszemy z małej litery podobnie jak sosna, czy świerk.
Dodam przy okazji że nie ma zgodności wśród botaników czy spolszczanie łaciny jest dopuszczalne. "Ortodoksi" uważają że nie, "demokraci" że tak. Ja jestem zwolennikiem tych drugich. Przykładem niech będzie chociażby ostatnia wystawa w Łodzi, gdzie stosowano nazewnictwo podwójne.
Co do płci. Otóż łacińska Phalaenopsis to bez wątpienia dziewczynka, ale polski falenopsis to już chłopiec. W różnych językach te same rzeczowniki są rożnego rodzaju i nie ma w tym nic dziwnego. Jest tego fura. Np. polski kwiat, ale niemiecka die Blume.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości