logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Jakie jest Wasze zdanie w SPRAWIE …?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Jakie jest Wasze zdanie w SPRAWIE …?

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 08-01-2011, 16:08

Obawiam się, że włożę przysłowiowy ‘kij w mrowisko’ , , zobaczymy skutek. :?

Na początku jedno zastrzeżenie NIE MAM NIC PRZECIW UPRAWIE PHALAENOPSIS /popularna hybryda/ goszczących w większości na naszych parapetach. Co tu gadać są piękne i dla samego ich uroku należy się im SZACUNEK. :!:
Ale, przyznacie, że po krótkim okresie ich uprawy, zdecydowana większość z nas staje się specjalistami w hodowli tego ‘gatunku’. I nasuwa się pytanie czy to HOBBY nie powinno się rozwijać, czy nie powinniśmy szukać trudniejszych wyzwań na tym polu /w przenośni i w realu/ :?:
Jestem skłonny twierdzić, że w każdym z nas drzemie, może jeszcze nie w pełni uświadomiona myśl by spróbować z GATUNKIEM botanicznym lub hybrydą oznaczoną / mającą znanych rodziców/.
Sam jestem /zielony/ ale zaparłem się, że pokażę ,przede wszystkim sobie, że jest to możliwe i da mi ogromną satysfakcję. W książce ‘Orchideee amatorska uprawa storczyków’ panowie T.Kubala,T.Kusibab i D.L.Szlachetko podają ,że na parapetach możliwe jest uprawianie 59 gatunków storczyków z czego hodowla 19 nie sprawia większych trudności i nie wymaga bardziej zawiłych zabiegów niż przy popularnych ‘falkach’ :!: :!:
Idąc ich wskazaniami mam w swoim ogródku w wieku przedszkolnym 7 gatunków
Phlaenopsis botanicznych,Brassada mividia,Bulbophyllum lobbi,Dendrobium agregatum, i chrysotoxum i kilka innych. :) Nie mam orchidarium ani witryny okiennej, a próbuję, skrupulatnie zapisując to co robię i jakie są tego skutki. Zobaczymy efekty za jakiś czas.
Właściwie najgorsze jest to, że to się dzieje tak wolno i wymaga ogromnej cierpliwości i samozaparcia.
Już kończę bo jak zwykle pogadałem za dużo, ale co o tym sądzicie :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Jakie jest Wasze zdanie w SPRAWIE …?

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 08-01-2011, 16:56

Wg mnie wchodzisz Ryszardzie w kolejną, drugą fazę rozwoju, czyli wyruszasz w szeroki świat storczykowy. Jest to normalny tryb rozwoju :D dla ludzi trochę bardziej zainteresowanych storczykami. Oczywiście przed zakupem konkretnego gatunku trzeba i należy trochę poczytać literatury necie, aby w krótkim czasie nie ponieść klęski.
Najważniejsze, że bardzo dużo storczyków botnicznych i ich hybryd jest wogóle dostępna, o czym kilkanaście lat temu można było tylko śnić ;)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Jakie jest wasze zdanie ?

Nieprzeczytany post Autor: Kryst.W. Data » 08-01-2011, 20:07

Witam , Ryszardzie ja rowniez posiadam kilka gatunkow storczykow i jestem za tym zeby poglebiac swoja wiedze i rozwijac sie w tej kwesti ( jesli ktos czuje sie na silach posiadania ) :?: Uwielbiam Phalaenopsisy ( pospolite), ale poczulam , ze moge zmierzyc sie z wiekszymi trudnosciami i moim zapalem do tych kwiatow . Moja kolekcja to 40 storczykow w tym sa botaniczne , z ktorymi nie mam wiekszych problemow . Zanim cos kupie szukam wszelkich informacji i staram sie im zapewnic jak najlepsze warunki . :D Pozdrawiam ;)
Kryst.W.

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: marta.uscienska@gmail.com Data » 08-01-2011, 20:20

Ja dość szybko znudziłam się phalaenopsis bo skoro to taka ,,sztanca do robienia kwiatów,, to ja nie będę sztancową. Nie miałam jeszcze wtedy internetu, nie było żaaaadnych książek więc wycinałam i gromadziłam artykuły z czasopism i to one spowodowały chęć uprawiania czegoś bardziej rzadkiego, botaniczne a nawet trudniejszego. Gdy zainstalowałam internet to już poszło wręcz burzliwie. Szkoda że mamy niełatwy dostęp do upatrzonych i wymarzonych storczyków. Pozostało kilka roślin o wartości sentymentalnej i tak razem się starzejemy. Choć ostatnio, po ponad dwudziestoletniej uprawie, mój phalaenopsis hybr zrobił mi psikusa i rozdwaja się z szyjki korzeniowej. To chyba skutek stosowania na wiosnę Provado Plus. Wszystko przez te hormony. Ulubione storzczyki mają zuupełnie inne nazwy prywatne. Jest więc ,,łodzianka,, ,,buraczek,, ,,zyguś,, ,,męczennica,, ,,to obrzydliwstwo,, ,,szuwarek,, itd... Marta
marta.uscienska@gmail.com

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Kryst.W. Data » 08-01-2011, 21:43

Panie Krzysztofie ja mysle , ze to jest ciekawy temat :idea: i kazdy moze napisac swoje odczucia do gatunkow storczykow jakie posiada lub co kto by wolal . Pozdrawiam ;)
Kryst.W.

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 08-01-2011, 22:23

Również tak uważam.
Zdiagnozowałem tylko aktualny stan rozwoju naszego kolegi Ryszarda ;)

ps. proponuję zwracać się do mnie po imieniu (uwaga do wszystkich) :)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Kryst.W. Data » 08-01-2011, 23:04

Ok. Krzysztof ! Jest mi bardzo milo i tak jest lepiej ,mniej pisania i mila atmosfera rozmow. Pozdrawiam Krystyna ;)
Kryst.W.

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 09-01-2011, 00:27

Na początku mojej fascynacji storczykami myślałam,że gatunki botaniczne są dla wtajemniczonych,mają większe wymagania i są w jakiś sposób 'szlachetniejsze' od hybryd.Teraz mam kilka maluszków i okazały się bardzo chętne do współpracy(w warunkach parapetowych);cieszę się że spróbowałam.Staram się nie kupować storczyków,którym takie warunki nie odpowiadają,więc w jakiś sposób to naturalne.Kiedy przędziorki do spółki z grzybem zaatakowały moją białą hybrydę phalaenopsis,kupioną z przeceny za grosze i wystraszyłam się,że ją stracę - doznałam olśnienia :idea: - kocham ją :D ,jest niepowtarzalna i żadna inna jej nie zastąpi.Od tej pory nie zwracam uwagi na etykietki (poza momentem płacenia :lol: ) tylko na same rośliny.Albo jest chemia albo nie.Poznawanie nowego storczyka jest fascynujące...Co one w sobie mają :?:
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 09-01-2011, 09:32

Efka pisze:Poznawanie nowego storczyka jest fascynujące...Co one w sobie mają :?:

Wiem co mają w sobie te rośliny. One nas cieszą,pobudzają do myślenia,starań. Storczyki nas uczą wytrwałości. Wyzwalają w nas pozytywne reakcje, pozytywne emocje.
Storczyki to po prostu osłoda naszego życia.
viewtopic.php?f=16&t=237
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 09-01-2011, 14:30

Witam,

Ja osobiscie planuje wdrożyć plan specjalizacji w jednym gatunku :D jeszcze nie wiem do końca w jakim, ale
na pewno wszystkie bedą pochodzić z jednego obszaru klimatycznego;

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Kamil.W Data » 09-01-2011, 14:42

Mnie najbardziej fascynują cymbidia zarówno te botaniczne jak i te hybrydy sklepowe, następnie stoją dendrobia , falenopsisu-y, wszelkiego kalibru oncidiowate.Nie mam ulubionego gatunku czy rodzaju- ja kocham je wszystkie
Kamil.W

wierzę,że kluczem do zrozumienia świata jest obserwacja, eksperyment, debata a przede wszystkim wolna wola
Fotografia użytkownika
Kamil.W

Z nami od: 25-12-2010, 11:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: beata Data » 11-01-2011, 17:43

Witam serdecznie
Zupełnie nowa na forum, ale od dawna czytająca, pozwalam sobie wypowiedzieć się w w/w SPRAWIE. Zaczynałam od zwykłych hybryd kupowanych w marketach, czasem z sukcesem ale częściej niestety uśmiercałam swoje storczyki. Właściwie powinno mnie to zniechęcić, ale postanowiłam spróbować z botanicznymi. Okazało się, że pielęgnowanie ich jest wbrew pozorom łatwiejsze ;) Wystarczy uważnie poczytać o warunkach jakie trzeba im zapewnić. Popularne hybrydy sprawiają mi kłopoty prawdopodobnie dlatego, że nie ma jasnych i rzeczowych "wytycznych" co do warunków uprawy. Ale może Pan Krzysztof ma rację :D może wkroczyłam na wyższy poziom :D Pozdrawiam serdecznie
Beata
Załączniki
sucatum 1.JPG
Dendrobium sulcatum. To kwitnienie z zeszłego roku, ale mam nadzieję, że i w tym roku zaszczyci mnie kwiatuszkami
sucatum 1.JPG (131.27 KiB) Przeglądane 6079 razy
beata

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Zwiedzający Data » 16-01-2011, 11:19

Zwiedzam fora storczykowe i napotkałem tu na ciekawy temat,inspirujący do pogłębienia moich zainteresowań.
Chyba coś kupię z botaników,może mi się uda?
Pozdrawiam
Zwiedzający

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 18-01-2011, 17:06

Widzę,że coś nadaktywna się dzisiaj zrobiłam...

No i niby włożyłeś Rysiu kij w mrowisko i nie biją :lol: ,chyba ,że o czymś nie wiem:)

Muszę przyznać,że hodowla Phalaenopsisów,jest ekscytująca ,ale tylko na początku,potem, to już tylko...nudy :twisted: oj ,żartowałam przecież!!!

O ile się nie kupi jakiegoś egzemplarza z marnym systemem korzeniowym,albo z pasażerami na gapę,to naprawdę wystarczy dobrze je obserwować i intuicyjnie się wie,czego potrzebują...Nie z zarozumialstwa gdzieś tam napisałam,że są przewidywalne,takie po prostu są,bynajmniej moje,wiem,co będzie kwitło na parapecie na Wielkanoc ,a co w wakacje,czy na urodziny,moje własne...

Dlatego z czasem sięgamy na półkę z botanicznym storczykiem ,dbamy,cudujemy,zaglądamy i nie wiadomo kiedy i ten się robi przewidywalny... :roll:

A na usprawiedliwienie tego co powyżej mocno ciągnąc nosem melduję,że dziś poszła z dymem Sedirea japonica,która padła ofiarą awarii ogrzewania przy mrozie -20*
Resztę botaniaków odratowałam ,jej się nie udało,to mogło mi z żałości paść na emocje,nie?
I skąd wyglądać pocieszenia...
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 18-01-2011, 17:23

Renia T pisze:
Muszę przyznać,że hodowla Phalaenopsisów,jest ekscytująca ,ale tylko na początku,potem, to już tylko...nudy :twisted: oj ,żartowałam przecież!!!

Rozumiem te odczucia powtarzalności jaki to ,że Twoja wypowiedź jest żartem zabarwiona. ;)
"napisałam,że są przewidywalne,takie po prostu są,bynajmniej moje,wiem,co będzie kwitło na parapecie na Wielkanoc ,a co w wakacje,czy na urodziny,moje własne...

Jednak kwitnienia piękne :!:
Dlatego z czasem sięgamy na półkę z botanicznym storczykiem ,dbamy,cudujemy,zaglądamy i nie wiadomo kiedy i ten się robi przewidywalny... :roll:

Lecz przez pewien czas rozbudza chęci poznawcze i budzi emocje. A gatunków prawie nieskończoność. :lol:
A na usprawiedliwienie tego co powyżej mocno ciągnąc nosem melduję,że dziś poszła z dymem Sedirea japonica,która padła ofiarą awarii ogrzewania przy mrozie -20*
Resztę botaniaków odratowałam ,jej się nie udało,to mogło mi z żałości paść na emocje,nie?
I skąd wyglądać pocieszenia...

Nieszczęścia się zdarzają oby nie chodziły stadami. :(
Pozdrawiam serdecznie. :)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 18-01-2011, 18:55

Żeby nie zapeszać,sio ode mnie...

Tak serio,to wszystko co rośnie i kwitnie na naszych oknach jest źródłem,nieustannej troski,starań i radości.

Nie szkodzi,że wiem,co jutro zakwitnie na moim parapecie ,nawet falki z którymi żyjemy sobie w symbiozie od zawsze stają się przepiękne w towarzystwie na ten przykład sikorki,która akurat" powiesiła" się na oknie i przegląda swoje modre piórka,albo kot się wdrapie i z drugiej strony okna stara się pożreć kwiatki...
A to chmury jakieś inaczej niż zwykle posieją światłem i goszczę w nowym świecie doznań,barw...

Na jutro,pojutrze i na zawsze "ekstatycznych"dygotów na widok każdego, nieważne jak nazwanego piękna...

Renia z nieustającą zielonością w oczach
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 18-01-2011, 19:32

Renia, Renia, czy ty Pani nie marnujesz swoich talentów :?: :?:
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 19-01-2011, 11:44

Panie Janie :oops: :oops: :oops:
Mam nadzieję,że nie ;) staram się je "rozmnażać" i dzielić się nimi z innymi...

Co ja zrobię ,żem taka Jujka? ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Zofija Data » 25-01-2011, 12:54

Myślę, że to dobry pomysł. Uważam, że jest to pewna forma rozwoju. Mając w życiu pasję człowiekowi jest w wielu momentach łatwiej ;) . Powodzenia
Zofija

Z nami od: 25-01-2011, 12:36
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 25-01-2011, 13:02

A ja nie mam nic do uprawy Phalaenopsis. To były i są moje ulubione, obok Vand, storczyki. 3/4 mojej kolekcji to hybrydy Phalaenopsis. Mam też oczywiście botaniczne Phal. i hybrydy pierwszo- drugorzędowe, ale na razie mało (19 szt.). Z innych storczyków obecnie mam tylko Vandy. Kilka lat temu miałam też inne, ale storczyki sympodialne typu Dendrobium, Paphiopedilum, Miltonia, Cymbidium, Cattleya itd. żyją u mnie bardzo krótko, a jeśli żyły dłużej, to nie powtarzały kwitnienia. W moich warunkach dobrze rosną i kwitną tylko Phalaenopsis i Vandy. Zaczynałam pasję storczykową niecałe 7 lat temu, moim pierwszym storczykiem był Phalaenopsis hybryda, ale wtedy miałam rózne, dopiero jakieś 3 lata temu nastawiłam się na uprawę monogatunkową, tzn. uprawiam tylko 2 najlepiej rosnące rodzaje, a innymi zachwycam się tylko na zdjęciach czy wystawach.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 21-02-2011, 16:53

Obawiałem się, że włożę przysłowiowy ‘kij w mrowisko’ , i nie potrzebnie.Kilka wypowiedzi ,żadna,przyznacie, nie porusza głębiej problematyki hodowli innych gatunków orchideii.A może jednak spróbowalibyśmy opisać ,krótko, swych zmagań z uprawą storczyka 'niefalka' Parę zdań przedstawiających roślinę ,kłopoty ,sukcesy a także porażki.Może powstać zupełnie fajna historia naszych hobbystycznych zmagań. :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 21-02-2011, 18:52

Ja mogę opisać Vandy. To jedyne nie-Phalaenopsisy, które dobrze u mnie rosną.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 21-02-2011, 19:28

Już się temat skończył,ale dodam swoje trzy grosze.
Zaczęłam od botaników - tak generalnie.Mam je prawie wszystkie,bo straciłam Galandrę.Inne się jakoś zaaklimatyzowały i kto wie,czy z nimi nie mam mniej kłopotu.
A Phalaenopsisy?
Pierwszy mam,jeden mi padł,a nie kupuję ich,ponieważ za bardzo się rozrastają,a ja mam małe okna,przy tym parapety i taki jeden gość zajmuje mi jego połowę.Bardzo je lubię.
Poza tym gdy zaczęłam ze storczykami.Nie było ich wcale w sklepach,przynajmniej u nas na Roztoczu.Kupowało się co podeszło pod rękę (głównie od pani G.Ochotnickiej) i aby wytrzymało w warunkach,które oferowałam.Czytałam mnóstwo książek,robiłam notatki - coś jak "Mery".Potem pierwsza wystawa,internet i ruszyło z kopyta.
Wyższy podest nie zawsze musi być trudniejszy.Właśnie,gdy kupiłam Epicattleyę jako Cambrię odebrałam ją inaczej.Szybko się zadomowiła i powiedziała jaka jest.Mam ją do dziś.
Miałam wówczas inne Vuyelstekeary,z których została mi jedna,ale piękna i właśnie.Tamte chyba 4 mi padły -hybrydy,a botaniczne sobie żyją.

Vuyelstekeara.jpg
Gdy ją kupiłam była żółta w czerwone paski,następne kwitnienie - niespodzianka - odwrotnie i teraz jest tak cały czas.
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ania_i Data » 22-02-2011, 12:55

Marzyłam o botanicznych, jednak przy moim trybie życia (jak pisałam w wątku poznawczym przeprowadzki co 2-3 lata wraz z drastyczną zmianą warunków) łatwiej mi poprzestać na niedrogich hybrydach zwłaszcza phalaenopsis czy paphiopedilum. Po pierwsze w razie śmierci jednej rośliny łatwiej i taniej jest kupić następna z tych, które mi się podobają. Po drugie- rośliny często długo się przystosowują do zmiany warunków, i szlag by mnie trafił, gdybym straciła z powodu kolejnej przeprowadzki jakieś długo wyczekiwane kwitnienie albo, co gorsza roślinę, a ceny gatunków czy nawet oznaczonych hybryd jednak się różnią od tych z palety. Jednak znudziło mi się już to i chcę zaryzykować z botanikami- na pierwszy ogień pójdą nieduże phalaenopsisy, lista gotowa, czekam tylko na wizytę w Pl. Zakupy będę robić w sieci (Orchidsklepik), bo nawet jeśli w okresie świąt trafi się jakaś wystawa, to marne szanse, żebym dała radę odwiedzić :( A Słowacja niestety to storczykowe dno- liczyłam na Koszycki Ogród Botaniczny, bo mają fajne szklarnie, ale się rozczarowałam potężnie. To, co pokazali, mogę sobie w każdym O..i czy innej C...mie pooglądać i nie płacić za wstęp, tyle, że malowniczo zwisało z kawy czy innego banana :/ O, P. equestris mieli ładnie zakomponowaną, ale to były egzemplarze ogrodowe i nie do kupienia :/
Pozdrawiam
Ania L.
ania_i

Z nami od: 09-02-2011, 12:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 29-03-2011, 13:45

Witam wszystkich w super dobrym nastroju.Niewątpliwie ma na to wpływ pora roku - WIOSNA . Ona czyni cuda - świat pięknieje ,budzi się w nas nadzieja i częściej się do siebie uśmiechamy. Odczuwają to też nasi ulubieńcy oni także budzą się do życia /przykład poniżej / wprowadzając nas w "ekstatyczne dygoty" . A tak w ogóle to zaczynają szaleć hormony. ;) :twisted:

P1000833.JPG
P1000833.JPG (107.5 KiB) Przeglądane 5460 razy

Gdy czytam wypowiedzi zawarte w tym wątku oraz biorąc pod uwagę fakt zaistnienia biblioteczki do gromadzenia zapisów naszych doświadczeń z upraw roślin będących przedmiotem naszego hobby to mam wrażenie,że ta biblioteczka zapełni się błyskawicznie. ;) Będzie to oprócz osobistej satysfakcji każdego z nas, istotny przyczynek do rozwijania naszej pasji w szerszym gronie. :) Spróbujmy - notujmy swoje obserwacje aby później podzielić się z innymi swymi doświadczeniami. :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych