Kilka moich storczyków, z grupy rosnącej w akwarium, zaatakowała choroba-na liściach pojawiają się nekrotyczne zmiany w postaci cętek, liść nie żółknie, wzrost rośliny nie jest w żaden inny sposób upośledzony, ale niepokoi mnie to bardzo. Zaczęło się od Dendrobium pierardii x loddigesii, a potem przeniosło się na inne okazy. Opryskałem Topsinem, ale choroba chyba się nie zatrzymała. Kupiłem więc Miedzian Extra 350 SC (roztwór do rozcieńczania). Ma on działanie nie tylko grzybo-, ale i bakteriobójcze (nie znam przyczyny choroby, więc próbuję z różnych stron). Tyle tylko, że ulotka nie uwzględnia zastosowania do roślin doniczkowych. Myślałem, że się pomyliłem, ale Miedzian 50 WP w postaci granulek też nie jest do nich przeznaczony. Pamiętam, że na forum ktoś polecał stosowanie tego środka w przypadku infekcji bakteryjnych. Co więc mam robić? Zastosować środek? Jeśli tak, to w jakiej dawce i z jaką częstotliwością? Chciałbym opryskać rośliny bezpośrednio w akwarium, bez wyjmowania (jest ich zbyt wiele). Nie mam możliwości wstawienia zdjęć przedstawiających zmiany na liściach.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Michał