od kiedy mam komputer
Czy Wy też takie coś macie? Marta
Marta pisze: Po prostu znienawidziłam faki, felki itd.
piroman pisze:Bądźmy mili dla siebie, wtedy będzie nas przybywać a nie ubywać, to jest warunek konieczny żeby forum miało sens i nie wymarło. Oczywiście uwagę trzeba zwrócić ale nie ma potrzeby robić z tego jakiejś afery i się oburzać. Dział Gadu-Gadu jak najbardziej do takich przyziemnych spraw się nadaje.
Ryszard410 pisze:Ładne zwierze i nie jadowite.
Kasia_B pisze: A póki co wrzućmy na luz i kopiujmy linki dla świeżynek
Marta pisze:Ja pytałam i dalej nie wiem, czy też znienawidziliście phalaenopsis
Marta pisze:Kij w mrowisko:
od kiedy mam komputer![]()
chyba z 10 lat
znienawidziłam cały rodzaj phalaenopsis bo głównie o nich mowa. Niepoliczalne hybrydy agresywnie pchają się na Prezentujemy kwitnienia i tylko o korzonkach jest gadka ... Niewyobrażalne ,,doświadczenia,, te biedactwa są w stanie przejść. Zostawię sobie jedną stareńką hybrydę phalaenopsis żeby coś mieć, a pozostałe P. bellina i P. fasciata pójdą w naprawdę dobre ręce. Po prostu znienawidziłam faki, felki itd.
Czy Wy też takie coś macie? Marta
Marta pisze:Orzeł pięęęęęęęęęęęęęękny. Marta
Marta pisze:Zapomniałam dopisać (upały!!!!) że Phalaenopsis bellina i P. fasciata mają już nowego właściciela, który dłużej uprawia storczyki niż ja. Tylko czasu brakuje nam aby się spotkać. Marta
KarolW pisze: Niewykluczone zresztą, że badania genetyczne wykazałyby, że wiele marketowych hybryd (tych białych) to jest phalaenopsis amabilis, tylko wyselekcjonowany z iluś tam tysięcy roślin
Jan Ciepłucha pisze:KarolW pisze: Niewykluczone zresztą, że badania genetyczne wykazałyby, że wiele marketowych hybryd (tych białych) to jest phalaenopsis amabilis, tylko wyselekcjonowany z iluś tam tysięcy roślin
Tutaj muszę się z kolegą Karolem nie zgodzić. Idąc tą ścieżka myślową, należałoby stwierdzić, że każdy kundel, jak i rasowy pies, to przecież wilk, tylko wyselekcjonowany.
Amabilis to dzikus, tak jak wilk, tyle że oswojony. Ale nie selekcjonowany.
Renia T pisze:Malutkie uściślenie:
Phalaenopsis schilleriana × Phalaenopsis stuartiana=Phalaenopsis Wiganiae .
KarolW pisze:Renia T pisze:Malutkie uściślenie:
Phalaenopsis schilleriana × Phalaenopsis stuartiana=Phalaenopsis Wiganiae .
No tak, ale Global Orchids sprzedaje tę (nie jedyną w swojej ofercie) pierwszorzędową hybrydę pod swoją nazwą handlową. Swojej nazwy tej krzyżówki z tego co kiedyś z ciekawości sprawdziłem nie zastrzegli bo jak rozumiem nie mogą. Sprzedają też np. schilleriana x equestris pod nazwą handlową mukalla. Obie rośliny trafiają się w marketach budowlanych.
KarolW pisze:Czy Pan Panie Janie jest w stanie powiedzieć czy botaniczne storczyki dostępne w handlu w Europie są rozmnażane klasycznie czy są to po prostu klony?
Wiem, że Pan się handlem roślinami zajmuje.
Jan Ciepłucha pisze:Na początek małe wyjaśnienie. Otóż nie zajmuję się handlem roślinami, ani też niczym innym. Owszem, jestem producentem roślin i rzecz jasna je sprzedaję. Handel natomiast kojarzy się z sytuacją: kupił- sprzedał.
Jan Ciepłucha pisze:A jeżeli nie wiemy czy dany egzemplarz powstał w wyniku selekcji czy też krzyżowania, to w żadnym razie nie można " podciągać" go pod gatunek.
KarolW pisze:Lektura chociażby tego wpisu:
http://eucharistorchids.blogspot.com/2010_04_01_archive.html
pozwala wyciągnąć wniosek, że ta kolorystyka kwiatu jest dziedziczona tylko czasami. Dlatego f. jest chyba poprawniejszym przedrostkiem?
MarzenaNM pisze:Ja mam krzyżówkę jednego storczyka określonego jak gatunek x sibling, czyli rozumując storczyk został skrzyżowany sam ze sobą, więc jest to odmiana botaniczna, czy już nie?
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"