logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Przeprowadzka

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Przeprowadzka

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 07-11-2012, 19:06

Historii o storczykach bliżej natury ciąg dalszy.... (do tego piję: http://www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=3&t=2839)
Modliszka ze skoczogonków wyrosła, więc dostała nowy dom (ale o tym może innym razem). W każdym razie ma się dobrze, niedługo przeobrażenie do skrzydlatej formy. Skoczogonki również mają się dobrze. Chyba się do nich przyzwyczaję :? .

Wracając do tego, o czym chciałem pisać :lol:.
Storczyki z różnych względów dostały nową hacjendę. Trochę zresztą o tym przebąkiwałem:
Kasia_B pisze:
KarolW pisze:Dobrze, że jest malutki, będę musiał wygospodarować jakieś miejsce. W ogóle, również u mnie storczyki przeżywają dramat. Z racji powiększenia orchidarium, - dokupuję rośliny. Wśród zakupionych epifitów króluje Ameryka Łacińska ale, storczyki (wśród tych nowych roślin) będą w zdecydowanej mniejszości.
Co gorsza - muszę powiedzieć, że takie różnicowanie form roślinnych wychodzi zbiornikowi (w mojej subiektywnej ocenie) na dobre.

Proszę o dowód w postaci zdjęcia :lol: jam z niedowiarków :lol:

Ależ proszę:
DSC08545.JPG
Orchidarium

Zdjęcie proponuję kliknąć i powiększyć to będzie nieco więcej widać...
Trochę nietypowa jest wentylacja i oświetlenie. Oświetlenie to 9 oprawek LED z soczewkami. W sumie 45 watów ledów 6500K. Światło jest silnie skupione i nawet na dnie zbiornika jest te parę tysięcy luksów. Nie ma przy tym potrzeby ani sensu używać odbłyśników. "Udało" mi się poparzyć jeden liść bulbophylum fascinator ale poza tym chyba jest ok.

Wentylacja jest "terraryjna". Ten zbiornik generalnie był konsultowany z pewnym sympatycznym Krakowskim terrarystą. Otóż są 2 kratki. Jedna na dole z przodu, druga na górze z tyłu. Gdy powstaje gradient temperatury, powietrze zaczyna przepływać ze względu na różnice w gęstości - typowa wentylacja grawitacyjna. Mój wkład polega na tym, że dodałem wentylatory pracujące na niskich obrotach zgodnie z kierunkiem grawitacyjnego działania wentylacji. Dzięki temu nawet w nocy, gdy nie ma gradientu temperatury, wymuszam ciągłą cyrkulację powietrza i działa to przednio (dymiłem sobie trochę świeczką - tylko 2 wentylatory a ruch powietrza w całym zbiorniku - robicie orchidarium - bazujcie na terrarium ;) ).

System zraszania na bazie dysz ze spryskiwaczy ręcznych - działa ok. :D

Samo terrarium kupiłem najtańsze jaki było (o tych rozmiarach), to co widać to efekt cięcia, skręcania i klejenia. Używałem profili aliminiowych i PCV oraz płyt MDF i PCV + sporo czarnej farby w sprayu. Na dole jest jeszcze pianka chroniąca szklane dno. Pokrywa od środka wygląda następująco:
DSC08513.JPG
Pokrywa oświetleniowa

Na koniec, żeby nie było, że tylko phalaenopsis :P:
DSC08523.JPG

DSC08525.JPG

Publicznie obiecuję, że nie sprawię sobie więcej roślin do mieszkania :roll: (z wyłączeniem cafalotusa).
Pozdrawiam!
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Przeprowadzka

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 11-01-2013, 18:33

Chyba jestem zmuszony trochę złagodzić swoją deklarację :oops:
Niech będzie tak: nie sprawię sobie już więcej roślin do orchidarium - to może się udać ...
nie sprawię więcej, bo doszły peperomia prostata, hoya curtisii, davalia sp. i muehlenbeckia complexa :lol: .
Ale może to się nie liczy, bo to tylko nieukorzenione sadzonki i część była za darmo? Mogą przecież nawet się nie przyjąć :roll:
No dobrze, mała aktualizacja.. (niewiele się zmieniło ale mchy rosną, bromelie fajnie się wybarwiły i... zakwitła tillandsia ionantha var. rubra - wymagania jak vanda, więc jest prawie jak storczyk ;) )

DSC08675.JPG

DSC08643.JPG

Podaję też listę roślin zamieszkujących orchidarium.

Storczyki:
aerangis lutheo alba var. rhodosticta
angraecum didieri
bulbophyllum frostii
bulbophyllum fascinator
doritaenopsis purple martin x doritis pulcherrima
leptotes unicolor
phalaenopsis bastiani
phalaenopsis equestris
phalaenopsis luddemaniana
phalaenopsis modesta
phalaenopsis parishi
phalaenopsis tetraspis
phalaenopsis violacea
podangis dactyloceras
phalaenopsis equestris aurea x cornu-cervi flava
phalaenopsis tsays evergreen x florensis
phalaenopsis schilleriana x mannii
phalaenopsis mannii x equestris
psychopsiella limminghei

Pnącza:
peperomia prostrata
hoya curtisii
muehlenbeckia complexa

Paprotki:
davalia sp.
nephrolepis cordifolia

Bromelie i oplątwy:
crypthanthus acaulis
neoregalia ampullacea
neoregalia sp.
vrisea splendens
vrisea sp.
gusmania theresa (hybryda)
tillandsia ionantha (var. rubra, var. scarposa, var. ionantha)

Wszystkie storczyki kupowane jako siewki albo NFS. Tak przeglądam tę listę i myślę sobie, że za dużo phalaenopsis a niektóre inne rodzaje są niewystarczająco reprezentowane (półtora roku temu bałem się jeszcze trochę innych rodzajów :oops: ). Zobaczymy, jak to będzie z tą moją deklaracją :lol: . Na razie dorzucę chyba jakąś bulwkę oncidium concolor ale to się jakby nie liczy bo przecież mam już tego storczyka tylko poza orchidarium.
No dobrze, na koniec pytanie do Was moi drodzy: czy macie jakieś propozycje ultra miniaturowych storczyków, które lubią rosnąć zamontowane i to bez sphagnum i takich tam wynalazków albo nawet ze zwisającymi korzeniami?. Z tego Co zrozumiałem Reniu, angraecoidy w większości tak preferują?
Ostatnio edytowano 11-01-2013, 18:46 przez KarolW, łącznie edytowano 1 raz
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 11-01-2013, 18:44

Karolu, super wygląda to orchidarium. Mam nadzieję, że mnie uda się stworzyć równie dobry domek dla moich roślin. Też będzie wiele Phalaenopsis ale i inne się znajdą.
A jak u Ciebie wygląda dno? Czym wysypałeś? Ze zdjęcia wnioskuję, że nie masz w nim posadzonych żadnych roślin. Dobrze widzę?
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 11-01-2013, 18:58

KarolW pisze:Z tego Co zrozumiałem Reniu, angraecoidy w większości tak preferują?
Zgadza się Karolu, tak właśnie lubią najbardziej, prowadzone w podłożu uciekają z niego, a jak mnie licho podkusiło, by lepiej zamocować do podkładki po niedługim czasie zamierały, taka ich uroda. ;)
Kiedyś tam spodobał mi się bardzo Schoenorchis fragrans, super mini miniatura, zamontowany na sporej poduszce mchu stale kwękał ;) wreszcie rzuciłam na mech na pniu epifitycznym i rośnie bez stękania, przepięknie kwitnący widziałam w maju u Danusi Pańczyk, mchu nie było zbyt wiele i jeszcze widziany w Łodzi dla odmiany Schoenorchis gemmata bodajże, ale to już nie mini mini, dużo większy, ale piękne zwisające grona różowych kwiatuszków, z tego co pamiętam korzenie lubią być nieprzykryte, mają skłonność do zamierania.

A swoją drogą ... Uff...pokłony , piękny widok!Gratuluję!
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 11-01-2013, 21:02

Piękności! Choruję na orchidarium, zastanawiam się tylko czy jest sens reanimować stare akwarium 120l...
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 11-01-2013, 23:06

Merghen pisze:Karolu, super wygląda to orchidarium. Mam nadzieję, że mnie uda się stworzyć równie dobry domek dla moich roślin. Też będzie wiele Phalaenopsis ale i inne się znajdą.
A jak u Ciebie wygląda dno? Czym wysypałeś? Ze zdjęcia wnioskuję, że nie masz w nim posadzonych żadnych roślin. Dobrze widzę?

Na dnie jest keramzyt, cegła, skała wulkaniczna, parę dużych kawałków kory korkowca które rozpierają i stabilizują konstrukcję pni epifitycznych. Jest też niestety trochę kory sosnowej (duże kawałki). Ogólnie - jest tam to, co wygrzebałem z różnych podłoży do storczyków i wyglądało, że się szybko nie rozłoży. Nic w podłożu nie sadziłem, bo wszystkie rośliny które rosną w orchidarium są epifitami. Muehlenbeckia i skrytokwiaty może nie są typowymi epifitami ale radzą sobie.

Renia T pisze:Kiedyś tam spodobał mi się bardzo Schoenorchis fragrans

Ok, dopisany do listy potencjalnych lokatorów :D

hesia_wwl pisze:Piękności! Choruję na orchidarium, zastanawiam się tylko czy jest sens reanimować stare akwarium 120l...

Zastosowanie akwarium ma sporo zalet. Za największą uważam możliwość kupna gotowych opraw oświetleniowych (jeżeli akwarium ma standardowe wymiary). Wadą z kolei jest brak kratki wentylacyjnej na dole i to, że trzeba wszystko robić wkładając ręce od góry (trochę kłopot jak do pokrywy oświetleniowej przymocowane są rurki, kable wentylatorów, kable oświetlenia, jakiś czujników itp.)

sama objętość 120 litrów nie jest taka znowu mała (moje orchidarium ma raptem 100 litrów) ale nastawiaj się raczej na storczyki małe i miniaturowe. Przynajmniej nie wymaga to 200 Watowego oświetlenia ;) .

Najważniejsze jest jednak to, żeby rozłożyć sobie całą zabawę na dłuższy czas, bo koszty i ilość roboty mogą przytłoczyć. Ja sporo zrobiłem sobie sam, np. system zraszania, który udało mi się złożyć za 60 zł (pompkę miałem za darmo). Natomiast jak się zsumuje koszt poszczególnych elementów to wychodzą mimo wszystko spore kwoty.
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 12-01-2013, 14:44

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przy zdolnościach manualnych mojego ślubnego całkiem możliwe, że udałoby się część wyposażenia zrobić samodzielnie :)
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •