logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: PRZESADZIĆ CZY NIE?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: PRZESADZIĆ CZY NIE?

Nieprzeczytany post Autor: magda65 Data » 10-04-2013, 13:17

WITAM!
Jestem tutaj nowa i jeżeli coś zrobię nie tak,proszę mnie poprawić.
Jakieś 4 lata temu moja Mama na urodziny otrzymała 2 piękne różowe storczyki z gatunku Phalaenopsis.Obydwa cieszyły nasze oko corocznym kwitnieniem,jeden kwitł słabiej,drugi okazale.Ten ostani jest w szklanej donicy.W ubiegłym roku chciałam go przesadzić,ale korzenie wrosły w tę doniczkę i nie mogłam go wydostać,a ponadto akurat znowu wypuśćił łodygę i zrezygnowałam.Kwitł do jesieni i postanowiłam sobie,że po tym kwitnieniu go przesadzę.Ale on znowu puścił nową łodygę,wszystko było w porządku,ale tym razem pączki zaczęły opadać,na zewnątrz doniczki porosły długie korzenie,jak poczytałam napowietrzne i niestety zaczął schnąć.znowu poczytałam i doszłam do wniosku,że roślina się ratuje,że prawdopodobnie ma mało korzeni w środku.Udało mi się poruszyć bryłę z korzeniem,tak że mogłam go przesadzić.Chciałam to zrobic w wielkim tygodniu,ale storzcyk znowu zrobił mi psikusa,puszcza nową łodygę.A widzę,że domaga się przesadzenia.Czy mogę go jeszcze teraz przesadzić? Ten drugi słabszy,kwitnie jeszcze na końcówkach,ale też wydaje mi się,że wymaga przesadzenia.Ale to potem,w tym roku ja otrzymałam na imieniny różowe cudo i też miałabym pytanie,ale najpierw chciałabym się poradzić w sprawie tego pierwszego.Dziękuję i pozdrawiam:*
Załączniki
KWIATY 2013.jpg
To jest ten storczyk,zdjęcia robiłam 2 dni temu,widać nową łodygę.
* Kwiat żyje, kocha i przemawia cudownym językiem.*/ Peter Rosegger/*
Fotografia użytkownika
magda65

Z nami od: 08-04-2013, 12:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: PRZESADZIĆ CZY NIE?

Nieprzeczytany post Autor: iwka Data » 10-04-2013, 13:45

Witam.
Ja bym proponowała przesadzić storczyka,mimo że ma pęd,nic mu nie będzie,ja tak robię z moimi Phalaenopsisami,nwet po zakupie przesadzam.Ja moje mam posadzone w ceramicznych doniczkach i ładnie w nich rosną,podlewam raz w tygodniu.Pani storczyk potrzebuje przesadznia.
Pozdrawiam Iwona
iwka

Z nami od: 15-07-2011, 07:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: magda65 Data » 10-04-2013, 20:12

Bardzo dziękuję za radę.Storczyk jest w plastikowej przezroczystej doniczce,która jest w szklanej.Czy dobrze zrobię,jak umyję ją i z powrotem wsadzę do tej doniczki,ale już nie będę na razie wkładała do szklanej.Pooglądałam wszelkie porady jak przesadzić takiego storczyka,i myślę,że dam sobie radę.Ziemię mam do storczyków,kupioną w sklepie.Nie wiem tylko,czy dam radę te korzenie napowietrzne w niej umieścić,czytałam ,że trzeba je namoczyć.Pozdrawiam milutko-magda65
Fotografia użytkownika
magda65

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: iwka Data » 10-04-2013, 21:09

Niech Pani go przesadzi do troszke większej doniczki.pozdrawiam
Pozdrawiam Iwona
iwka

Z nami od: 15-07-2011, 07:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 11-04-2013, 13:59

Tak jak pisze Iwka, trzeba go posadzić do większej doniczki bo ze starej "wyrósł". Ja upycham korzenie powietrzne do doniczki ale tak by ich nie połamać (po uprzednim namoczeniu- wtedy są bardziej sprężyste i podatne na nasze zabiegi). Wg mnie Twój storczyk aż się prosi o kurację odmładzającą- czyli odcięcie dolnej, najstarszej części trzonu z najstarszymi korzeniami ale taka operacja prawdopodobnie zakończy się utratą kwitnienia. Teraz wsadziłabym do większej doniczki a po kwitnieniu odmłodziłabym roślinkę.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 11-04-2013, 17:36

Ja bym zrobił tak . Nie patrząc na pojawianie się nowych pędów uciąłbym trzon rośliny ( czystym ostrym nożem ) poniżej powietrznych korzeni, 'ranę' zasypałbym sproszkowanym węglem drzewnym i następnie wsadził do odpowiedniego rozmiaru doniczki w nowe podłoże do epifitów (grube). Podlewanie rozpocząć należy po 10-14 dni.
Jest inne rozwiązanie.- można wstawić doniczkę z rośliną do odpowiedniej wielości osłonki, tak by zmieściła się w niej większa część korzeni powietrznych. Taką praktykę zaobserwowałem i opisałem tutaj. W tym wątku znajdziesz też inne ciekawe wypowiedzi.
Może ta podpowiedź coś pomoże, powodzenia. ;)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: magda65 Data » 03-05-2013, 21:02

Dziękuję za pomoc :) , storczyka przesadziłam do tej samej doniczki, miałam problem w wyciągnięciem ze szklanej osłonki, ale się udało. Usunęłam wszystkie podejrzane korzenie razem z trzonem, namoczyłam w wodzie z środkiem grzybobójczym. Doniczkę wyparzyłam i nie wiem jak, ale udało mi się umieścić korzenie napowietrzne w doniczce.
Po dwóch tygodniach wstawiłam doniczkę do wystudzonej przegotowanej wody i nic chyba się nie dzieje złego, bo łodyżka urosła jakieś 10 cm. Wstawiam zdjęcie doniczki zaraz po przesadzeniu.
Drugi z moich storczyków zaczął kwitnienie gdzieś koniec lutego, początek marca, ale nagle zaczął gubić pączki kwiatków. Też miał korzenie napowietrzne, ale gdzieś zginęły. Chciałam go też przesadzić, ale teraz zaczął ładnie kwitnąć. Z pączków jakie mu zostały i nie wiem czy teraz też go przesadzić, czy poczekać aż przekwitnie.
Dziękuję bardzo za pomoc, nie mogłam wcześniej. :)
Pozdrawiam serdecznie.
Załączniki
Zdjęcie0118.jpg
TAK WYGLĄDA PRZESADZONY STORCZYK,ZDJĘCIE ZROBIONE DWA TYGODNIE TEMU.
nowe 177.jpg
A TAK WYGLĄDA DONICZKA Z DRUGIM ,TERAZ KWITNĄCYM STORCZYKIEM
Fotografia użytkownika
magda65

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony