logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Fotosynteza

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Fotosynteza

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 27-02-2011, 18:29

Komentarz p.Jana - viewtopic.php?f=3&t=512#p3736
do problemu poruszonego przez Alicję vel alicjaM204 - viewtopic.php?f=3&t=512#p3667
skłonił mnie do poszukania informacji na temat przemiany materii u roślin zielonych czyli ich fizjologii mającej decydujący wpływ na ich rozwój.

Jak wiadomo „Fotosynteza to biochemiczny proces prowadzący do przemiany słonecznej energii świetlnej w energię chemiczną istot żywych.” - szczegóły TUTAJ

Jest to skomplikowany proces, w którym woda przez korzenie i naczynia włoskowate pędów transportowana jest do części zielonych roślin,które z powietrza pobierają CO2 /dwutlenek węgla/. Dzięki promieniom świetlnym zachodzi proces chemiczny ,
w wyniku którego powstaje tlen i glukoza. Trzeba zaznaczyć ,iż bardzo istotna jest temperatura otoczenia.
Od natężenia światła jego odpowiedniego widma /niebieskie i czerwone/ zależy ile ‘pokarmu’ roślina jest w stanie nagromadzić w czasie dnia aby go ‘zjeść’ w podczas nocy. Kiedy to zgromadzone związki w części jako cukry pochłaniane są prze rośliny a powstający w tym procesie tlen wydalany jest do powietrza.
Z tego, lapidarnie podanego opisu wynika ,że jak roślina podczas dnia ma ciemno i zimno to jest głodzona ,natomiast w nocy jak ma za ciepło to pochłania zbyt dużo nagromadzonych zasobów co także doprowadza do jej osłabienia.
Nic nowego a jednak ,nie mierząc parametrów w otoczeniu naszych podopiecznych nie zdajemy sobie sprawy z popełnianych błędów w ich uprawie i nie możemy im zapobiegać. :(

1fotosynteza.jpg
Dla zobrazowania problemu fotosyntezy pobrałem powyższy obrazek z PCM6z8QOD84HyBw&sqi=2&ved=0CEIQsAQ&biw=1351&bih=642

Czytając wielokrotne wypowiedzi dotyczące złej kondycji uprawianych storczyków /opadające pąki, ‘ „sflaczałe liście ‘ itd.itp oraz wiele rad idących z pomocą z zakresu chorób i pasożytów postanowiłem poruszyć problem zachowania odpowiednich warunków uprawy, z którym to zagadnieniem ‘baruję’ się sam. W niedługim odstępie czasowym poruszyłem kwestie światła, temperatury i wilgotności a podsumowałem , krótką wzmianką właśnie o fotosyntezie. Chciałem przez to zwrócić uwagę na te zagadnienia.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Fotosynteza

Nieprzeczytany post Autor: piotrek Data » 03-03-2011, 19:33

Dopowiem, że odnośnie fotosyntezy dobry artykuł jest dostępny w Wikipedii - http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotosynteza
Co do treści na zgapie to jakoś nie przemawia do mnie ten serwis choć do generowania encyklopedii korzysta właśnie z Wikipedii to raczej ze starej wersji i niekoniecznie zgodnie z licencją...
Pozdrawiam
Piotr
piotrek

Z nami od: 09-02-2011, 19:20
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 03-03-2011, 20:03

Piotrek pisze:Dopowiem, że odnośnie fotosyntezy dobry artykuł jest dostępny w Wikipedii - http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotosynteza

Tak dobry jest ten artykuł, ale potrzebne jest pewne przygotowanie, aby go zrozumieć.
Natomiast artykuł zaproponowany przez Ryszarda jest przystępny. Zupełnie wystarczający dla potrzeb przeciętnego człowieka.

Ty , Piotrek naprawdę zaganiasz nas do nauki . :!: :!: :lol:
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: piotrek Data » 06-03-2011, 20:26

Mery, wcale nie zaganiam nikogo do nauki - ot taką czepliwą naturę mam i lubię się czepiać szczegółów ;)
Pozdrawiam
Piotr
piotrek

Z nami od: 09-02-2011, 19:20
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 06-03-2011, 20:31

Piotrek pisze: taką czepliwą naturę mam i lubię się czepiać szczegółów ;)
Czepiaj się, czepiaj.
Pozdrawiam. :!:
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"