W czasie deszczu nie tylko dzieci się nudzą postanowiłem przejrzeć dawne wydania różnych czasopism o tematyce przyrodniczej.Ot i co znalazłem.

W kwartalniku WSZECHŚWIAT wyczytałem jakimi to orchidee są spryciulami.
 Jak potrafią wykorzystać owady a i ptaki w procesie przetrwania - wydania na świat nowych osobników.
  Jak potrafią wykorzystać owady a i ptaki w procesie przetrwania - wydania na świat nowych osobników.Orchidee ,zdaniem badaczy, najlepiej dostosowały się do wykorzystania zoogami do celów rozrodu. W artykule opisano wiele form z których przybliżę kilka.
Sposób po przez naśladownictwo – upodabnianie się do roślin miododajnych, do grzybów /w tym przypadku warżka ma blaszki podobne do książek grzyba a i zapach jest też charakterystyczny dla grzybów/.Orchidee te nie wytwarzają nektaru a wykształcają kwiaty podobne do roślin miododajnych i występują w tym samym środowisku co wprowadza w błąd owady.
Metoda wytworzenia różnych form pułapek .Rośliny wydzielają odurzający zapach- owady tracą orientację ,leniwie łażą po pylnikach i zbierają pyłkowiny / coś w rodzaju worka zawierającego masę pyłkowa, która może gromadzić do kilku mln.pyłków / by po chwili otrzeźwieć i odlecieć do następnej stacji uzależniającej. U niektórych storczyków ekwadorskich warżka reaguje na dotyk owada i gdy ten ją dotknie podnosi się gwałtownie ku górze i przyciska go do prętosłupa ‘przekazując’ pyłkowiny.
Innym sposobem to dostosowanie do zapylania przez ptaki /ornitogamia/- jaskrawo czerwone kwiaty i duża ilość wytwarzanego nektaru zwabiają kolibry , nektarniki .A co dalej wiadomo.
Upodobnienie się do samic owadów
Ta forma dostosowania się przez mimikrę storczyka do samic owadów umożliwiająca zapylanie przez pseudokopulację przeszła moje wyobrażenie - biedne samczyki.
 Te orchidee emitują także feromony wydzielane przez gotową do rozrodu samiczkę owada. Co jest zadziwiające, że cały ten proces storczyki mają zgrany z okresem rójki tych owadów.
  Te orchidee emitują także feromony wydzielane przez gotową do rozrodu samiczkę owada. Co jest zadziwiające, że cały ten proces storczyki mają zgrany z okresem rójki tych owadów.  http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns
Forma pseudopasożytnictwa.
Autorzy podają ,że storczyk rodzaju Calochilus wykształcił warżkę pokrytą „długimi mięsistymi włoskami o ciemnofioletowej lub granatowej barwie” sugeruje to ,pewnemu gatunkowi os, gąsienicę w której składają jaja. Podczas tej czynności owad zabiera pyłkowiny i przenosi je na inny kwiat. http://translate.google.pl/translate?hl ... num=1&sqi=
Badacze uważają, że te zależności między storczykami a światem zwierząt nie jest jeszcze do końca zbadany i będziemy zaskakiwani nowymi odkryciami.
Korzystałem z artykułu pt. „Niezwykłe relacje storczyków i zwierząt” autorstwa :
Dr hab. Piotr Rutkowski ,Katedra Taksonomii Roślin i Ochrony Przyrody Uniwersytet Gdański,
Dr Agnieszka Kowalkowska , Katedra Cytologii i Embriologii Roślin Uniwersytet Gdański.
Wydawca Polskie Towarzystwo Przyrodników im. Kopernika,Kraków
Polecam zapoznanie się z pełna treścią w/w publikacji.

PS.
Mamy dziś 25 lipiec a moja Brassada-Mivada kwitnie w najlepsze,od rozwinięcia pąków minęły już 42 dni.

Strona główna Storczyki.pl
 Strona główna Storczyki.pl

A nam się wydaje ,że znamy sposoby na ...
  A nam się wydaje ,że znamy sposoby na ...