Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Masdevallia Falcata

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Masdevallia Falcata

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 08-12-2011, 20:16

Masdevallia ta jest hybrydą powstałą ze skrzyżowania Masdevallia Coccinea i Masdevallia Veitchiana.
Moja zakwitła wczoraj.Otwierający się pąk wyglądał imponująco i aż prosił ,by go sfotografować,a moje akumulatorki dogorywają i nie dało się nic zrobić .Tak w ogóle to zapomniałam,że aparat fotograficzny zawiera też telefon.
Ta Masdevallia zakwitła u mnie po raz pierwszy.Mam ją od wiosny.Kiedyś spadło na nią coś ciężkiego.Złamało jeden cały liść i większą połowę drugiego.Przestraszyło mnie to,bo roślina wstrzymała wzrost.Zaczęła potem wypuszczać liście,ale o połowę mniejsze,do tego bardzo wolno rosła i ten kwiat wyrósł właściwie z najmniejszego listka.
Później listki rosły większe,ale powoli kroczek po kroczku jakby się obawiała,że znowu oberwie.Kwiat to miła niespodzianka jaką mi sprawiła.Nie mogłam doczekać się dnia,kiedy ten pąk się otworzy.Podstawiłam podpórkę,by nie dotykał do okna i oby nic się nie stało strasznego.A kwiat usytuował się jakoś ukosem.

Myślę,że trochę się pośpieszyłam z prezentacją,bo może kwiat zmieni kształt,albo coś innego.Najwyżej dodam jakieś zdjęcie.
Załączniki
cała.jpeg
Cała Masdevallia Falcata,jeszcze nie rozrośnięta.To chyba obecnie najwolniej rosnąca u mnie Masdevallia.
cała.jpeg (17.92 KiB) Przeglądane 1024 razy
kwiat pierwszy od 7.12.2011_zmniejszacz-pl_578448.jpg
kwiat pierwszy od 7.12.2011_zmniejszacz-pl_578448.jpg (19.63 KiB) Przeglądane 1024 razy
najpiękniejsze zdjęcie pierwszego kwiatu.jpg
najpiękniejsze zdjęcie pierwszego kwiatu.jpg (28.21 KiB) Przeglądane 1024 razy
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Masdevallia Falcata

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 02-01-2012, 09:48

Witam. Przepiękny kwiat. Moja jedyna Masdevallia to M. veitchiana, czyli jedno z rodziców tej krzyżówki. Czekam z niecierpliwością na kwitnienie swojego okazu, choć nie wiem, czy nie za wcześnie na to-roślina składa się z ok. 15 "listków". Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, bo u Pani Masdevallie kwitną jak szalone.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Masdevallia Falcata

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 25-01-2012, 20:53

Piętnaście listków to nie za mało na te storczyki.Moja Falcata nie ma dziesięciu.Ale ten kwiat mi się kojarzy z "dorodnymi udami wiejskich dziewek". :lol: Nie zmienił się .Już przekwita.
Gdzieś mi się "obiło",że Veitchiana lubi bardzo dużo światła,może być nawet liźnięta słońcem,( ja bym postawiła na wschodzie jeśli to możliwe) :idea: ,wówczas zakwita chętniej i obficiej.
Muszę dorzucić,że jej po prostu zazdroszczę.Będę jej szukać na Allegro,w sklepach,gdzie się da.Szalenie mi się podoba.
Pozdrawiam i proszę pozdrowić ją ode mnie. :ugeek:
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony