Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Jeszcze 3 pąki się otworzą, ale już widać co to za dostojny storczyk Pęd kwiatowy tak ciężki, że wspomagam go szklaną laseczką. To Vanda Royal Blue co w tym roku postanowiła kwitnąć w innym kolorze...
Kwitła błekitnie już 2 razy... to jej 3-cie kwitnienie. Ale też się zastanawiam czy nie zmienili fiszkę... bo Vanda Royal Blue nie ma nikogo w rodowodzie kto kwitnie w tych kolorach co powyżej. Vanda sanderiana ewentualnie, ale też mi się nie zgadza
Zastanawiam się jednak czy Iguana Juice Blom ma coś z tym do czynienia. Bo zwykle nawozy „Bloom Blooster" są po kwaśnej stronie a używałam wcześniej nawozu równoważącego. Stosuje R/O wodę i RainMix. Do wody RO, nie potrzeba dużo nawozu by zmienić pH. Zastanawiam się czy jak wrócę do nawozu, którego wcześniej używałam, czy moje kwiaty wrócą do niebieskiego?
Kto wie czy to nie jest sprawka nawozu Iguana bo moja katleja quinquecolor też zmieniła kolor. Pewność będę miała dopiero wtedy gdy zakwitną te, które kwitły w poprzednich latach. Obadamy ale nawóz jest dobry. Marta
Wedlug moich kalifornijskich przyjaciół to najprawdopodobniej Iguana zmieniła pH w porównaniu do wody R/O i RainMix. Najprawdopodobniej moja Vanda i jej niebieski kolor jest wrażliwy na kwasowość wody.
Ja mierzyłam EC (przewodność) mieszając i Iguanę i RainMix... nawet nie pomyślałam o pH. Tak więc zmierzę i powrócę z info do tego wątku
O tym to w ogóle nie pomyślałem i raczej nie spotkałem się z tym aby nawóz potrafił zmienić kolor kwiatów, ale wszystko możliwe Mam profesjonalny pH - metr to zmierzę i podam wyniki, na wodzie destylowanej i deszczowej. Kwiaty tej vandy przecudowne
Ja już częściowo mierzyłam... sama R/O ma u mnie pH 6,6... zmieszana z RainMix do ca 200uS spada pH do 6,3...
Pozostaje mi zmierzyć z Iguaną... podlewam i przeglądam kolekcję w poniedziałki, więc zmierzę wtedy Ja mam jednak tylko takie pióro mierzące, więc niezbyt dokładne moje wyniki...
Wyniki pomiarów kwasowości proponuję wpisać także do wątku Eksperymenty nawozowe aby wszystko było w jednym miejscu. Trzeba pamiętać że w wodzie, deszczówce dłługo przechowywanej rozwijają się jakieś ( nie pamiętam) bakterie, które obniżają pH. Jak się do tego doda Iguanę powstaje całkiem kwaśny roztwór. Tak, czy inaczej, mnie się ten nawóz podoba ale stosowałam naprzemiennie. Iguana, za tydzień sama woda - nawóz mineralny ( OrchiFit)- za tydzień sama woda - za tydzień Iguana itd. Zobaczę jakie efekty tego będą gdy znane mi śpiochy zakwitną. Marta
Moja Ascocenda Mikasa Blue zaczyna tworzyć pęd kwiatowy... ona też otrzymała wiosną i początkiem lata Iguanę. Zobaczymy za miesiąc jako kolor kwiatów tu będzie.
PS Ja nie przechowywuję wody... R/O jest zawsze dopiero co filtrowana... a deszczówkę co mam latem... i mało jej mam... napowietrzam pumpką z akwarium i zużywam w ciągu paru dni.
Ja też polubiłam Iguanę... ale równocześnie zależy mi na błękitnych u vandowatych i czarnych u śpiochow kwiatków. Więc do tych storczyków muszę powrócić do poprzednego reżimu nawożenia
Temat wybarwienia kwiatów i ewentualnego wpływu stosowanych nawozów jest bardzo interesujący i warto to sprawdzić w miarę możliwości. W przyszłym roku spróbuję na moich Izabellach, które bardzo mi się rozmnożyły pH deszczówki jest takie niskie, ze względu na rozpuszczanie się dwutlenku węgla z powietrza w czasie opadów. Gdy deszczówkę się zagotuje, częściowo CO2 uwalnia się do powietrza i wtedy odczyn wzrasta. Jak dla mnie Iguana jest rewelacyjna, w niektórych przypadkach mam ogromne nowe pbs u krzyżówek catasetów (botaniki raczej tak nie reagują) - ale mam też problem z określeniem odpowiedniej dawki, ponieważ zamiast kwitnienia mam dodatkowo 2-3 a nawet 4 nowe przyrosty. Rewelacyjny wpływ ma na cattleye, tworzą mnóstwo nowych korzeni i to młodzież.