Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Gongora galeata

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Gongora galeata

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 23-07-2011, 15:39

Będzie mi kwitła Gongora galeata. Mam ją od 2008r. Uprawiana jest na parapecie okna zachodniego, w pobliżu jest kaloryfer. Wilgotność powietrza w lecie naturalna, 50-60%, w czasie ulew 65%-80%, za to w zimie jest dla niej zbyt niska, bo wynosi 40-30%, a w czasie wyżu kontynentalnego z Rosji, nawet 20%! Skutkiem zbyt niskiej wilgotności w zimie dostaje małych, początkowo jaśniejszych, potem brązowych plam. W lecie, gdy okno jest stale uchylone odżywa. Kwitnie w lipcu lub sierpniu. Kwiaty trwają tylko przez tydzień, czasem trochę dłużej. Pachnie mandarynkami przed południem. Poruszana zapyla się, wtedy zapach zanika i kwiaty żyją krócej. Lodygi kwiatowe wyrastają z dołu pseudobulwy poziomo. Trzeba je przekierowywać do góry, poza brzeg doniczki. Ilość kwitnących psb. i kwiatów na łodydze, ściśle zależna od kondycji rośliny. Gdy w 2009r miałam silną inwazję przędziorków, doczekałam się tylko dwóch kwiatów z jednej psb. Przędziorki uwielbiają jej mięciutkie liście.
Korzenie ma cieńkie, białe i wrażliwe na zasolenie podłoża. Bardzo dobrze na nie wpływają kąpiele w wodzie zdemineralizowanej. Po kwitnieniu następuje krótki (~2tygodnie) spoczynek, a potem zaczyna się szaleństwo tworzenia nowych psb. Potrafi wytworzyć 4 w ciągu sezonu. Wtedy też bardzo ważne jest roztropne zasilanie. C.d.n. Marta
Załączniki
SAM_0299-2.JPG
SAM_0298-3.JPG
SAM_0298-3.JPG (99.54 KiB) Przeglądane 1641 razy
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Gongora galeata

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 26-07-2011, 12:00

Oj to wcale nie mały kawałek czasu poświęciłaś na uprawę tej rośliny.Coś mi się wydaje,że Biblioteka się powiększy a może weźmiesz udział w 'zwodach'. :idea:
Do zobaczenia w Botanicznych prezentacjach kwitnień. :) :lol:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 02-08-2011, 20:00

Tego roku wytworzyła cztery łodygi kwiatowe. Zapach się trochę zmienił na bardziej wyrazisty: owocowy z przewagą mandarynek, jest silniejszy i trwa przez cały dzień. Może tego roku kwiaty będą trwały dłużej. Bardzo łatwa roślina i jeśli ktoś ma w domu w zimie wyższą wilgotność, to śmiało może ją uprawiać na parapecie okna. Gongora truncata nie jest taka monochromatyczna i podobno silniej pachnie. W drugim poście wstawię jeszcze jedno zdjęcie, które nie chciało mi wejść. Marta
Załączniki
SAM_0376.JPG
SAM_0376.JPG (68.65 KiB) Przeglądane 1508 razy
SAM_0377-1.JPG
SAM_0377-1.JPG (95.48 KiB) Przeglądane 1508 razy
SAM_0380-1.JPG
SAM_0380-1.JPG (64.99 KiB) Przeglądane 1508 razy
SAM_0381.JPG
SAM_0381.JPG (80.7 KiB) Przeglądane 1508 razy
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 02-08-2011, 20:15

Choć gongory [po kilku wpadkach :-(] nie należą do moich faworytek [po tej prezentacji może się to zmieni ;-)], muszę stwierdzić, że ta jest śliczna. Gratuluję tym bardziej, iż wiem, że to kapryśne rośliny.
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 02-08-2011, 20:55

A na czym polega ich grymaszenie? Co mnie czeka? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 02-08-2011, 21:14

Przynajmniej u mnie lubiły zagniwać, tak młode przyrosty, jak i pędy kwiatowe.
Jak Pani wspomniała należy uważać z nawożeniem [nie lubią zasolonego podłoża], pędy kwiatowe należy utrzymywać nad podłożem.
Do tego 'lubią' ją szkodniki i grzyby. :-(
Ale... to moje doświadczenia. Wielu zaprzyjaźnionych hobbystów uważa ją natomiast za roślinę łatwą w hodowli, a niektórzy określają ją nawet jako niezniszczalną. Widać wszystko zależy od warunków jakie możemy zapewnić tej niezwykłej roślince.
U jednego rosną i kwitną katleje, u drugiego pafiopedila, u trzeciego nic nie chce rosnąć i kwitnąć, ale są i tacy, u których wszystko się udaje. ;-)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 04-08-2011, 20:57

Tak to jest z tymi gongorami. Ja też przez kilka lat uważałem ją za nie zniszczalną. Rozrosła się, potrafiła kwitnąć kilkunastoma pędami jednocześnie. Nie do zabicia....ale do czasu. Kiedy zaczęła marnieć, nic już jej nie uratowało. Nie wiem co było przyczyną. Po latach myślę że mogły to być choroby naczyniowe.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości