Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Masdevallia angulata

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Masdevallia angulata

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 27-06-2014, 20:47

Właśnie otwiera pąki moja ulubienica wśród masdevallii, masdevallia angulata. Kwitnie u mnie drugi raz, w tym roku ma więcej pąków. Roślina, póki co, bezproblemowa w uprawie parapetowej, przy czym trzeba uważać przy podlewaniu na młode przyrosty. Pędy kwiatowe, które położą się po podłożu, nie są już tak wrażliwe na wodę. Roślina tolerancyjna na wysokie temperatury latem. Na początek mała zapowiedź, powinno być ciekawiej, bo z drodze jeszcze kilka pąków. Kwiaty wielkości około 5cm, czyli całkiem spore. Pięknie się mienią odcieniami fioletu.
Załączniki
masdang3.jpg
masdang7.jpg
masdang1.jpg
masdang4.jpg
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Z nami od: 20-02-2012, 13:30
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Masdevallia angulata

Nieprzeczytany post Autor: Leokadia Data » 28-06-2014, 19:45

Piękna, gratuluję kwitnienia.
Pozdrawiam
Leokadia
Fotografia użytkownika
Leokadia

Z nami od: 08-12-2010, 15:35
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 28-06-2014, 20:59

Skomentuję, chociaż z pewna obawą bym nie był posadzony o 'układ', ;) roślina urocza.
Wspominałaś o niej przy prezentowaniu Masdevallia Sugar Baby i nie wiem, która z nich pikniejsza, kwestia gustu, ale fotki cieszą. :D
Może podałabyś troszkę więcej szczegółów uprawy tej grupy roślin z Twojej kolekcji. :idea:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ameliya Data » 04-07-2014, 19:36

Cieszy mnie, że kwiaty się podobają. Jak dla mnie wygrywa angulata, bo ma dużo większe kwiaty ;) Jeśli chodzi o uprawę to opisałam ją dość obszernie w wątku dotyczącym Masdevallia Sugar Baby, wszystkie moje masdevallie uprawiam w ten sam sposób (za wyjątkiem ciepłolubnej discoidea). Obecnie wszystkie mają wakacje na zewnątrz. Z istotnych spraw, to masd. angulata pozwalam na krótko wysychać pomiędzy podlewaniami. Uprawiam ją w ceramicznej doniczce w sphagnum.
Fotografia użytkownika
Ameliya
Kreator

Z nami od: 20-02-2012, 13:30
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu