Kilka dni temu rozpoczęła kwitnienie, co prawda jest tylko jeden kwiat, ale rośnie następna pbs i mam nadzieję, że również wytworzy łodygę kwiatową.
W naturze występuje na Jamajce, jest epifitem, kwitnie od późnego lata do jesieni. Kwiaty 5 - 6 cm średnicy, warżka biała (trąbka
Zamontowana jest na podkłacde z korka. Należy do większych storczyków z tego rodzaju.
Warunki uprawy: po kwitnieniu przechodzi okres spoczynku, który trwa aż do kwietnia (ok. 6 miesięcy). W tym okresie należy zraszać pbs i korzenie co 2 dzień. Nie można dopuścić do wyraźnego wyschnięcia korzeni
W okresie wegetacji, która rozpoczyna się wraz z pojawieniem się nowego przyrostu i nowych korzeni (rozwijają sie prawie równolegle) należy systematycznie stosować nawożenie, u mnie kilka kropli 10% Petersa (30-10-10) na litr wody. W zasadzie nie zraszam, a zatapiam na ok. 15 minut całą podkładkę. Potrzebuje dość intensywnego oświetlenia, ale wschodnie okno w zupełności wystarczy.
Z kwitnieniem u tego gatunku nie mam problemów, choroby praktycznie nie występują.
Nazwa rodzaju Brassavola pochodzi od XVI w. botanika weneckiego S.Antonio Brassavola.
Zachęcam odważnych do uprawy