Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Witam , storczyk , ktorego dzisiaj przedstawiam epifit cieplolubny . Posadzilam go w marcu tego roku na galezi kory debu , galaz jest umieszczona w akwarium na wschodnim parapecie slonce przefiltrowane . Roslina codziennie zraszana , w ciagu dnia akwarium jest zakryte musi byc duza wilgotnosc oraz cieplo . Na noc odkrywam akwarium w ten sposob roslina przesycha i powstaje obnizenie temperatury powietrza co na przyszlosc indukuje kwitnienie .Jeszcze nawozenie doslownie 1x na 2 miesiace malenka dawka np: Biohonus 1 lyzeczka na 1,5 litra , najczesciej tego wlasnie nawozu uzywam . Ku mojemu zdziwieniu zakwitla w tym roku , moje przepuszczenia byly inne . Moze wspomne gdzie kupilam , na allegro wygrana aukcja . Milego ogladania . Jesli o czyms zapomnialam opisac to przepraszam prosze pytac . Pozdrawiam kasia
Załączniki
Galazka rozwija sie i kieruje ku swiatlu zaczela kwitnac ok 1,5 tygodnia temu
rozwija sie kazdy paczuszek , zdjecia sa robione przez szybe
Bardzo lubie takie mikrusy
kwiatuszki maja rozmiar do fiolka polnego .
kochane sloneczko ! Storczyki maja cieplej i jasniej !
Moje rosliny nie sa doswietlane
niestety zapachu nie ma
One spprawiaja , ze zycie ma sens jak rano patrze a nastepny kwitnie i chca tylko ciepla i wilgoci i obeschnac noca jak kaczka po kapieli .
Prawda , ze urocza galazka malych kwiatuszkow ? Ja to uwielbiam takie malutkie ))
Dziekuje wszystkim za mile slowo i odpisuje na pytania )) Marto ( czy moge tak pisac ?) srednica kwiatkow jest rozna 7mm na 12mm . Robert ja ta nazwe otrzymalam razem ze storczykiem i moze bedziesz tak mily i znajdziesz wlasciwa nazwe bede Ci wdzieczna Ten storczyk jest latwy w hodowli jak juz wspomnialam w pierwszym opisie lubi duzo ciepla i wilgoci , a dla ciekawostki na tym samej galezi rosnie miniaturka Phalaenopsis i minimark . Pozdrawiam . Kasia
Juz pisalam i prosze o kasia ( a nie pani Kasia ) tak jest latwiej , ale do rzeczy w taki razie zrobie zdjecie i pokaze liscie wtedy bedzie latwiej poszukac wlaciwej nazwy i dzieki za pomoc )) , a tak w nawiasie to pierwszy raz mi sie takie cos zdarzylo Pozdrawiam kasia
Myślę, że jest to Lophiaris nana (syn. Oncidium nanum). Roślinka jest mała, ciepłolubna, kwitnie jesienią, kwiatki bardzo podobne. Proszę pokazać całą roślinę.