Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Jakież miłe zaskoczenie po powrocie z wyjazdu. To pierwsze jej kwitnienie u mnie i chyba w ogóle. Jestem zauroczony. Tym bardziej że nie widziałem wcześniej jej kwiatów. Habenaria myriotricha to nieduży storczyk naziemny, przechodzący głęboki okres spoczynku, w czasie którego zasycha cała część nadziemna. Występuje na dalekim wschodzie, w takich krajach jak: Kambodża, Laos, Birma.Wymagania świetlne raczej skromne,czyli słońce, ale rozproszone. Latem lubi wysokie temperatury, wtedy kwitnie. Po kwitnieniu, kiedy zaczynają zasychać liście, przestajemy podlewać i obniżamy temperaturę.Nie potrzeba się przy tym trudzić, bo nastaje jesień. W oranżerii minimalna temperatura ustawiona jest na 15 stopni, a przy 22-uch otwierają się wietrzniki. I tak do wiosny. Wiosną kiedy z podłoża zaczyna wyzierać kiełek, rozpoczynamy podlewanie. W tym roku nawoziłem jedynie raz, stosując Guano. Rośnie w czystym mchu torfowcu, a więc w okresie spoczynku powinniśmy go wymienić. Przy tym zabiegu należy uważać żeby nie uszkodzić grubego, podziemnego kłącza. W czasie wzrostu, obok pędu głównego, wyrastają często nowe przyrosty. Po zakończeniu wegetacji w podłożu znajdują się wtedy odrębne bulwiaste kłącza, które można posadzić odrębnie, dochowując się nowych roślin. Habenaria rhodohilla i inne rosną w drobnej korze piniowej z domieszka kokosa. Poza tym traktowane są w identyczny sposób. Uważam że przy takiej wiedzy można by się pokusić uprawiać Habenarie nawet na parapecie.
O ja cię, ale wróżka Hm... pisze Pan, że można by się pokusić o uprawę na parapecie?? Hm.... Kopiuję zdjęcie i opis hodowli do prywatnego notatnika i zaczynam się rozglądać
Obie są niesamowite.Jedna wspanialsza od drugiej. Panie Janie,dołączam się i gratuluję. Właśnie tak to jest ze storczykami,że przypominają różne części ciała ludzi i zwierząt. Dzioby,twarze,ale nieraz można się zdziwić! Pozdrawiam.