Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Psychopsis Kalihi - z dedykacją dla Ryszarda.

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Psychopsis Kalihi - z dedykacją dla Ryszarda.

Nieprzeczytany post Autor: Bożena Data » 09-02-2011, 21:54

Psychopsis Kalihi
Kupiony jako Kalihi,
(ale przyznam, że mam wątpliwości, czy to przypadkiem nie P. versteegiana?). Jeśli to Kalihi to rodzicami są:
Psychopsis kramerianum i Psychopsis papilio.
Moja roślina posiada więcej cech po rodzicu jakim jest P. papilio. Koniec pędu kwiatowego jest mocno spłaszczony, również środek kwiatu
(jego budowa i ubarwienie) oraz ukazujący się na szczycie 1 kwiat sugerują odziedziczone cechy po P. papilio. Zakres temperatur jaki jej
odpowiada ( preferuje nocne obniżki ) charakterystyczny jest dla wspomnianego rodzica.
Wzorcowe arkusze upraw daruję sobie, każdy żądny wiedzy może się z nimi zapoznać
tutaj: http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html

Natomiast przedstawię warunki, jakie roślina ma u mnie.
Kupiłam ją w marcu 2010r. na wystawie w Dreźnie. Zawsze chciałam mieć Psychopsisa więc skorzystałam z okazji.
Oferowane rośliny były w dobrej kondycji i różnych stopniach zaawansowania czyli młode sadzonki bez pędów kwiatowych, oraz z niekwitnącymi pędami
kwiatowymi. Wybrałam taką bez pędu kwiatowego, mając nadzieję, że młoda roślina lepiej zaaklimatyzuje się w nowych warunkach
i jeśli uda się doprowadzić ją do kwitnienia to dopiero będzie frajda!
Storczyk miał 3 płaskie psb i nowy przyrost, zakończony 5-cio centymetrową „tutką”,która z czasem przekształciła (rozwinęła się w liść).
Umieściłam Psychopsisa na południowym oknie, bardzo słonecznym ale stale delikatnie cieniowanym siatką na owady. Do połowy maja tak sobie stał
i nieznacznie rósł, co było widać po najmłodszej psb.

W maju, wszystkie moje maluchy, wymagające częstego podlewania, w tym i Psychopsisa, zabrałam na działkę letniskową. Do końca września Psychopsis stał na zadaszonym i lekko cieniowanym tarasie, na który od godz. 16 do zachodu, zaglądało słońce, przeświecając przez sztachetki balustrady. Ogólnie było to miejsce ciepłe ale też ze znacznym „ruchem powietrza”. Gdy padał deszcz wystawiałam kuwetę z maluchami ( w tym i z Psychopsisem) na deszcze, ulewy
i burze. Można powiedzieć, że w lecie otrzymywał olbrzymie dawki wody. Nie znaczy jednak, że ciągle w wodzie pływał. Gdy maluchy porządnie się opiły,
resztę wody wylewałam, więc mogły obeschnąć.
W połowie września przywiozłam Psychopsisa do domu, bo uznałam, że akurat dla niego noce zrobiły się zbyt zimne ( wczesne przymrozki).
Pobyt na działce spowodował, że nowy przyrost osiągnął dojrzałość. Liść na szczycie 4 psb był dorodny i całkowicie rozwinięty
(długość liścia 22cm, szerokość 5).
Po powrocie zmieniłam roślinie miejsce w domu. Postawiłam go ok. 1m od okna, w miejscu, gdzie był cieniowany firanka. Na początku października podczas rutynowego przeglądu zauważyłam wystający z „papierowej” łuski, przy najmłodszej psb, 3 centymetrowy cienki wyrostek. Jak się później okazało był to początek pędu kwiatowego!!! Jednak półka przy oknie okazała się miejscem zbyt ciemnym dla Psychopsisa, i pęd kwiatowy jakby przestał rosnąć.
„Zaordynowałam” ;-) więc powrót na „stare” miejsce czyli bezpośrednio na parapet co spowodowało, że pęd kwiatowy ponownie ruszył i tak sobie rósł i rósł,
aż osiągnął długość ok.68cm.
Temperatura w nocy 12-14°C w dzień 20-23, w słoneczne, jesienne południe zdarzało się pow.30. Nie mając pewności czy Psychopsis lubi mieć aż tak ciepło (obawiałam się zaschnięcia pędu kwiatowego) w tak ciepłe i bezchmurne dni podwójnie cieniowałam okno, balkon też był możliwie często otwarty.
Poza tym często zraszałam Psychopsisa wodą deszczową, którą specjalnie dla niego „nałapałam” na działce. Deszczówki używałam też do podlewania.
Starałam się utrzymywać wilgotność na poziomie 50-60°C.
Od jesieni ( tj. czasu, gdy pojawił się pęd) moje podlewanie ograniczało się głównie do spryskiwania zraszaczem, gdy uznałam to za stosowne.
Z rzadka (raz na dwa-trzy tygodnie) przelewałam całą doniczkę wodą. W końcu nie od dziś wiadomo, że Psychopsis jest znany z tego,
że ma wrażliwe na nadmiar wilgoci korzenie.
W połowie stycznia na jego końcówce zaczął być widoczny „zadatek” na kwiat czyli maleńki, szpiczasty pączek, który dosyć szybko przyrastał.

Psychopsis Kalihi.jpg
"Zadatek na kwiat"
Psychopsis Kalihi.jpg (98.21 KiB) Przeglądane 2693 razy

Psychopsis Kalihi1.jpg
Pąk coraz większy.
Psychopsis Kalihi1.jpg (76.84 KiB) Przeglądane 2693 razy

i 3 lutego kwiat był prawie otwarty. Kolejne dni ukazywały w pełni jego urodę.

Psychopsis2.jpg
W pełni wybarwiony.

psych1 900.jpg
Kolejny etap "rozwoju".

ps4 700.jpg
W pełnej krasie.

ps6 700.jpg
"Serce kwiatu" czyli środek w powiększeniu.

Tak więc po niespełna trzech miesiącach doczekałam się pierwszego kwitnienia.
Nie wiem czy to długo czy krótko czy w normie? Może inni posiadacze tej oryginalnej rośliny się wypowiedzą?
I jeszcze jedna refleksja: jak widać można Psychopsis uznać za storczyk „chowu parapetowego”;-)))

Nie ukrywam, że to kwitnienie sprawiło mi wielką radość :shock: :shock: :lol: :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Bożena Kostkiewicz
Bożena

Z nami od: 09-02-2010, 18:03
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Psychopsis Kalihi - z dedykacją dla Ryszarda.

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 09-02-2011, 22:41

Witam.
Gratuluję kwitnienia. Piękny kwiat.
Pozdrawiam, Robert.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 10-02-2011, 20:20

Brak mi słów ,zazdrość ,marne uczucie, miesza się z zachwytem i uznaniem :D :lol: I stale pojawiające się pytanie - kiedy u mnie raczy zawitać ta piękność , czy w ogóle zawita. :?: :?: :?: Chylę głowę ,widać,że masz to coś co jest 'widzą tajemną'. :!: Gratuluję. Jaki ja jestem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Do Bożeny poniżej. Dziękuję za podtrzymanie nadziei.Nie chcę mnożyć komentarzy w kwitnieniach 'botaników.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Bożena Data » 10-02-2011, 21:05

Rysiu :!:

Myśl P O Z Y T Y W N I E :lol: wiara czyni cuda :lol:
Jestem przekonana, że wkrótce i Ty pochwalisz się kwitnieniem :shock:
Pozdrawiam serdecznie
Bożena Kostkiewicz
Bożena

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 10-02-2011, 23:37

Ryszard410 pisze:widać,że masz to coś co jest 'widzą tajemną'.

Ja bym ten zwrot trawestował na: widzą i myślą. :D :lol:
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 11-02-2011, 21:14

Jan Ciepłucha pisze:
Ryszard410 pisze:widać,że masz to coś co jest 'widzą tajemną'.

Ja bym ten zwrot trawestował na: widzą i myślą. :D :lol:

Widziałem,że nie myślałem. :oops: :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 11-02-2011, 21:38

Ryszard410 pisze:Widziałem,że nie myślałem. :oops: :!:

A ja myślałem że wiedziałeś. I powiem więcej zarozumiale- nie myliłem się. Tylko skromność nie pozwala Tobie obnosić się nadmiernie ze swoją wiedza wśród maluczkich. 8-)
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Katarzyna Judka Data » 11-02-2011, 21:54

Witam , storczyk jest bardzo l
ładny i fajnie zdjęcie zrobione :!: ;) A co do Ryszarda to potwierdzam słowa Pana Jana , Ryszard jest Bardzo skromny :roll: Pozdrawiam Kasia :lol:
Katarzyna Judka

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: qrt Data » 12-02-2011, 16:23

Ten kwiat imituje owada :D w zbliżeniach jest jak modliszka :D

Gratuluję świetne foty;

Michał
qrt

Z nami od: 28-10-2010, 06:44
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 12-02-2011, 17:16

Bardzo ciekawy ten Psychopsis. Widziałam kiedyś na wystawie, bardzo oryginalne storczyki.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Bożena Data » 16-02-2011, 21:04

Dziękuję WSZYSTKIM za życzliwość i słowa uznania :oops: .
Bardzo przyjemnie czyta się takie wpisy :D :D
Pozdrawiam serdecznie
Bożena Kostkiewicz
Bożena

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •