Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Leptotes bicolor

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Leptotes bicolor

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 21-04-2012, 14:38

Roślinka kupiona na wystawie w Łodzi, jako dorosła zdolna do kwitnienia.
Pomyślałam sobie, że pewnie poczekam na kwiaty ze dwa lata.
Spore było zdziwienie kiedy najpierw odkryłam całe stado pasażerów na gapę, tych małych, czarnych, nieruchawych, z okrągłymi , błyszczącymi pleckami i "degenerans" w nazwie :) , a potem jakieś trawki ;) wyzierające z liści.
Okazały się być pędami kwiatowymi.
Leptotes.jpg

Roślina zamontowana na podkładce z xaximu.
Rosła na parapecie, w wysokim pudełku, położona na mokrym keramzycie .
Wilgotność pomiędzy 40-60%, temp. niestabilna, z racji na ocieplenie zaprzestano ogrzewania, potem z powrotem je uruchomiono i tak kilkakrotnie.
Mimo nie najlepszych warunków pędy dynamicznie rosły i po około 3 tygodniach zakwitły.
Leptotes 1.jpg

Z uwagi na dłuższy wyjazd roślina trafiła do ciepłego i wilgotnego akwarium i ma się tam doskonale.
Kwiaty są stosunkowo duże 4-6 cm"rozpiętości skrzydeł" ;) , niezależnie od pory dnia pięknie i intensywnie pachną.
Leptotes 2.jpg

A, i jeszcze jedna obserwacja dot. pasażerów na gapę, wydają się być stworzeniami bardzo przywiązanymi do swojego terytorium :lol: . W ciągu dnia rozłażą się po całej roślinie, ale nie przechodzą na pozostałe, na noc wracają stale w jedno i to samo miejsce. :o
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Leptotes bicolor

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 21-04-2012, 18:05

No nie, a ja miałem właśnie pokazywać mojego Leptotesa, który ma "tylko" 4 kwiaty, jednak mój nie pachnie. Gratulacje!

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 21-04-2012, 18:20

O pięknie rośliny nie napiszę bo to robi sama Natura :) :!: , ale zdjęcia przednie. :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 24-04-2012, 12:44

Pospieszyłem się z ubolewaniem, a mój Leptotes postanowił mnie zaskoczyć. Dzisiaj po podniesieniu szyby, którą przykryte jest akwarium, poczułem bardzo przyjemny, trudny do opisania zapach. Okazało się, że jednak pachnie-po około 3 tygodniach od otworzenia się pierwszego kwiatu zapach stał się wyczuwalny. Co ciekawe, wychodzi na to, że najintensywniej pachnie nocą, w nie w słońcu.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 24-04-2012, 14:12

SureLooksGoodToMe pisze:Pospieszyłem się z ubolewaniem, a mój Leptotes postanowił mnie zaskoczyć. Dzisiaj po podniesieniu szyby, którą przykryte jest akwarium, poczułem bardzo przyjemny, trudny do opisania zapach. Okazało się, że jednak pachnie-po około 3 tygodniach od otworzenia się pierwszego kwiatu zapach stał się wyczuwalny. Co ciekawe, wychodzi na to, że najintensywniej pachnie nocą, w nie w słońcu.

Pozdrawiam, Michał

No widzisz, w nocy to ja śpię, i kiedy na roślinę świeci słońce też śpię, jeszcze ;) (o wschodzie).
Zapach jest obecny cały dzień, może ze zmianami intensywności, ale jest.
Komisyjnie określiliśmy, że nuta wiodąca to wanilia, plus dodatki ...
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu