Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Phragmipedium bessae. Kiedyś pewnie już pokazywałem. Ale szukajka nie znajduje. To nieczęsty storczyk w kolekcjach. Mam już kilka lat. Kwitnie systematycznie. Myślałem że nie utrzyma się u mnie. Jak wszystkie Phragmipedium, wymaga jako storczyk gruntowy drobnego, ciągle wilgotnego podłoża. Poza tym żadnych szczególnych zabiegów.
Piękny kwiat.Gratuluję Panie Janie. A ja mam hybrydę,której jednym z rodziców jest właśnie Pragmipedium bessae.I chyba mi zakwitnie,ale u mnie to dopiero początki. To Pragmipedium chyba nie potrzebuje tyle światła jak te z długimi petalami,prawda? Pozdrawiam.