Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Phal. violacea var. Sumatrana

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Phal. violacea var. Sumatrana

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 28-05-2012, 13:37

Prezentowany okaz został zakupiony w 2008 r. jako roślina dorosła z pędem kwiatowym.Pierwsze kwitnienie wprawiło mnie w zachwyt swoim zapachem.Wtedy po raz pierwszy miałam okazję przekonać się,że storczyki mogą zachwycać nie tylko kształtem i barwą kwiatów,ale i intensywnym aromatem.Od tamtej pory moja violacea kwitnie regularnie co roku na 2-3 pędach przez kilka miesięcy,wytwarzając sukcesywnie po 3 do 5-ciu kwiatów na pędzie.Potem pędy,w moim przypadku zasychają.Przypuszczam,że wynika to z braku dostatecznego podlewania :oops: Obecnie zakwitła na ubiegłorocznym pędzie,który udało mi się tym razem utrzymać przy życiu :D .W drodze są także dwa następne pędziki,więc mam nadzieję cieszyć się pięknym zapachem przez długie miesiące.Roślina uprawiana na parapecie południowego okna razem z hybrydami i tak samo podlewana.Łatwa w uprawie,chętnie kwitnąca,polecam nawet początkującym.

Matylda
Załączniki
019 (2).jpg bis (640x479).jpg
019 (2).jpg bis (640x479).jpg (64.31 KiB) Przeglądane 1904 razy
026 (2).jpg bis (640x482).jpg
026 (2).jpg bis (640x482).jpg (57.15 KiB) Przeglądane 1904 razy
023 (2).jpg bis (640x479).jpg
023 (2).jpg bis (640x479).jpg (58.7 KiB) Przeglądane 1904 razy
Matylda
M-M

Z nami od: 11-01-2012, 00:33
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Phal. violacea var. Sumatrana

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 28-05-2012, 13:54

Piękny :) Gratulacje ! :)
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: iwka Data » 28-05-2012, 16:09

Śliczna roślinka :D
Pozdrawiam Iwona
iwka

Z nami od: 15-07-2011, 07:06
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 28-05-2012, 22:20

Jaką ma wilgotność powietrza? Ja mam Phalaenopsis bellina oraz P. fasciata i od kiedy stoją w akwarium szybko się rozrastają, tworzą łodygi kwiatowe i jeszcze rok, a będę musiała je wyciągnąć. W moim suchym mieszkaniu chyba będzie im żle. Zastanawiam się więc nad kupnem jakiegoś innego, pachnącego phalaenopsis, który przetrzyma uprawę parapetową. Może być Phalaenopsis violacea var Sumatrana? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 29-05-2012, 11:30

Marta pisze:Jaką ma wilgotność powietrza? Ja mam Phalaenopsis bellina oraz P. fasciata i od kiedy stoją w akwarium szybko się rozrastają, tworzą łodygi kwiatowe i jeszcze rok, a będę musiała je wyciągnąć. W moim suchym mieszkaniu chyba będzie im żle. Zastanawiam się więc nad kupnem jakiegoś innego, pachnącego phalaenopsis, który przetrzyma uprawę parapetową. Może być Phalaenopsis violacea var Sumatrana? Marta

Czy ja wiem...
uprawiam bellinę nie tyle na parapecie co pół metra od niego. Są to 2 roślinki prawie prosto z Agaru. Przez półtora roku dość znacznie się rozrosły i lepiej szczerze mówiąc im idzie niż phal. violacea w akwarium.
Wilgotność to 30 % - 45 % w zimie, 40 - 60 % latem. Jedyny zabieg jaki stosuję żeby taką utrzymać to dopasowuję się z poziomem wietrzenia do wilgotności i temperatury na dworze.
Nie doprowadzam do całkowitego przeschnięcia podłoża. Jak będzie z kwitnieniem to dopiero się okaże... oby tak jak u Matyldy ;)
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 29-05-2012, 19:58

Mam podobnie jak Karol.Mieszkam w bloku,więc wilgotność do przewidzenia.Teraz taka jak na zewnątrz bo okna o tej porze roku prawie cały czas otwarte.W zimie jest gorzej,trudno podnieść wilgotność choć nawilżacz chodzi całą dobę.U mnie oscyluje ok.30% w porywach,gdy jesteśmy w domu i dużo gotuję dochodzi do 50%.Zresztą temat wilgotności w zimie był szeroko omawiany na tym forum.Powiem tak,moja violacea stoi obok Liodoro i jeśli tej drugiej jest dobrze to i violacea jest zadowolona :lol: .
Matylda
M-M

Z nami od: 11-01-2012, 00:33
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 29-05-2012, 23:29

Pocieszające wieści. Jednak hybrydy są łatwiejsze. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 31-05-2012, 17:34

Jeżeli nie chcemy stracić łodygi kwiatowej to absolutnie nie możemy dopuścić do przeschnięcia podłoża :!: i to dotyczy wszystkich phalaenopsisów - i tych z rodowodem i zwykłych hybryd. Jeżeli chodzi o Phal. violacea i bellina to równie ważna jest wysoka temperatura i to powyzej 25C. Sądzę, że wskazana jest wysoka wilgotność, ale dość dobrze adaptują się do niższych wartości 50-60%.

Piękne, pachnące kwitnienie :)
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony