Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Miniaturowy, monopodialny epifit.Roślina zakupiona na początku roku jako dorosła, w rozmiarze do kwitnienia.Niestety jej stan nie był najlepszy.Dotarła do mnie przesuszona,musiałam usunąć wszystkie korzenie.Wtedy postanowiłam poeksperymentować z uprawą na podkładce.Zamontowałam pacjenta na korku i umieściłam w niewielkim terrarium,w którym wilgotność podnosi keramzyt na dnie zalany wodą.Terrarium jest zamknięte,ma jednak kratkę umożliwiającą wymianę powietrza.Wewnątrz umieściłam wentylatorek komputerowy.Podangis dość szybko zareagował na moje wysiłki wypuszczając korzonki.Parę dni temu zauwarżyłam coś nowego...okazało się,że to pęd kwiatowy .Dzisiaj po powrocie z weekendu zobaczyłam taki widok:
Załączniki
balkon+pod 017 (2).jpg bis (640x480).jpg (75.46 KiB) Przeglądane 1536 razy
Podangis (640x481).jpg (83.71 KiB) Przeglądane 1536 razy