Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Cattleya ta jest u mnie trzy lata, kupiona już jako dorosła roślina. Z moich doświadczeń wynika, że lubi być dobrze nawożona i podlewana. Zakwitła tylko jednym, ale bardzo szlachetnym kwiatem. Nie wyczuwam zapachu, choć źródła podają, że pachnie lekko.
Mam ją, kwitła mi dwa razy, kwiaty słabo i delikatnie pachną. Możliwe, że z tym zapachem trzeba trochę poczekać, tzn. ok. 2 dni od rozwinięcia się kwiatka Miniaturowa cattleya, bardzo wdzięczna i stosunkowo "prosta" w uprawie. Ja swoją mam w koszyczku. Gratuluję
Witam . U mnie też zakwitła cattleya forbessi , na razie tylko dwa kwiaty ale rosną już następne pąki i dwa nowe przyrosty . Jest to trzecie kwitnienie u mnie , roślina według mnie bardzo prosta w uprawie , rośnie "jak na drożdżach" i kwitnie bez żadnych zabiegów z mojej strony . W okresie gdy przyrasta i kwitnie podlewam i nawożę jak hybr. phal. , zimą gdy zaprzestaje wzrostu przestawiam na chłodniejszy parapet i nie podlewam prawie wcale . Obecnie stoi na południowym słonecznym parapecie , ma dość ciepło - 24-26st.C ale wilgotność niska -niej więcej niż 40% co widzę nie jest dla nie problemem.
Piekna! Czy ona rzeczywiście ma taki limonkowy kolor płatków? Moja w tym roku raczej nie zakwitnie po jesiennym podziale, ale przyrasta, więc może za rok będzie kwitnąć.