Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Coleogyne cristata

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Coleogyne cristata

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 15-02-2015, 15:11

Witam,

przedstawioną rośline kupiłem rok temu na wystawie w Dreźnie. Wiosnę, lato i początek jesieni wisiała na polu. Bezpośrednie słońce miała do godziny 10-11, potem światło rozproszone i cień. W upały podlewana co 1-2 dni, w pozostałe dni "na wagę" czyli kiedy czułem, że doniczka robi się lekka. Co tydzień dostawała naprzemienne nawóz dla storczyków i biohumus.
Roślina do domu wróciła, kiedy na mocno ściśniętych bulwach zauważyłem brzydkie zmiany. W ruch poszedł ostry nóż i Topsin. Poza tym nie chciałem eksperymentować ze śniegiem na liściach. Roślina Jesień i zimę spędziła na podłodze zimnego ganku, gdzie miała rozproszone światło. Podlałem ją tylko raz.
Około grudnia pokazały się zalążki pędów kwiatowych. Teraz kwitnie w pełnej krasie. Kwiaty mają około 5-7 cm średnicy i pachną.
Załączniki
coleogyne_cristata.jpg
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Coleogyne cristata

Nieprzeczytany post Autor: Paweł R. Data » 15-02-2015, 18:32

Pięęęęęęęęęęęęęęęęękna! Zazdroszczę. Moją kupiłem w 2010 r. w Orchidsklepiku. Kwitła w 2011 i 2012 r. W 2013 i 2014 nie zakwitła. Od wiosny 2014 r. zwiększyła dwukrotnie masę pseudobulw i liści, ale niestety przegapiłem moment i nie schowałem jej na czas do domu , przyszedł w październiku lub listopadzie przymrozek i straciła wszystkie liście, część pseudobulw przemarzło. A pewnie pięknie by zakwitła. Myślałem, że nic z niej nie będzie. A tu niespodzianka. Miałem ją wyrzucić, ale w grudniu zaczęła wypuszczać nowe bulwy, w kilkunastu miejscach. Więc uratowała się. Już zastanawiałem się nad zakupem nowej w tym roku na wystawie lutowej w Warszawie. Podobnie było z cymbidium longifolium. Stracił wszystkie liście, praktycznie wszystkie bulwy zasuszyły się, ale też w czterech miejscach z tych suchych bulw zaczynają wyrastać nowe bulwy. Te dwa storczyki pokazały mi jak wielką siłę mają storczyki żeby przeżyć. Pozdrawiam.
Paweł R.

Z nami od: 23-03-2014, 12:26
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 15-02-2015, 20:13

Piękne kwitnienie :D, a 75% sukcesu to zakup rośliny w dobrej kondycji. Oczywiście nie neguję mistrzostwa właściciela :D Gratuluję
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Phragboy Data » 18-02-2015, 19:55

Piękne Coleogyne, tylko czemu zawsze mi się udaje każdą wykończyć :cry:
Przemysław Szostok
Phragboy

Z nami od: 02-12-2010, 13:46
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 19-02-2015, 12:23

A co jej robisz? Zalewasz ją?
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 19-02-2015, 19:44

O żesz... :shock: :shock: :shock: :shock: piękna, widzę, że karmionko podpasowało... ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •