Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dracula Diana

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dracula Diana

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 24-05-2012, 11:44

Chłodnolubna Dracula występująca w zachodniej Kolumbii.Jednak na jakich wysokościach występuje jeszcze nie wiadomo.
Moja pochodzi z importu, z Ekwadoru.Jest ze mną ok.2 lat.W ubiegłym roku miała pędy kwiatowe,ale nie zakwitła.Czyżby pędy się zaparzyły?
W roku bieżącym pędy kwiatowe widoczne były już w lutym,jednak osłonki kwiatowe były jakby za małe .Pączki zżółkły,odpadły :mrgreen: :oops: .Jednak z następnego oczka Dracula wypuściła nowe pączki i tak zakwitła,z tym ,że jeden pączek złamałam,a przed fotografowaniem drugi. :oops: Długo więc czekałam na kwiat.Dziś rano pąk się otworzył.Uffff.
Jeżeli mam tylko cyfrówkę,to sfotografować taką Dracula,to lepiej kubek soli zjeść.Strasznie trudna.

Kwiat tej Dracula jest oryginalny,lekko "kudłaty",ma zaledwie 2,5 cm dł.nie licząc ogonków.Warżka jest jakby ruchoma.Drży przy najmniejszym podmuchu wiatru.Może straszy? :lol:
I nie mam pojęcia,czy ktoś uprawia tę Dracula,bo dotąd nie widziałam jej prezentowanej przez naszych hodowców.
A tak przydałoby się zasięgnąć rady.
Załączniki
obrazki 001.jpg
Tu Dracula w całości.
obrazki 001.jpg (59.6 KiB) Przeglądane 500 razy
obrazki 003.jpg
A tu kwiat szalenie ciężki do sfotografowania.
obrazki 004.jpg
Na tym zdjęciu widać,że kwiat rośnie z drugiego oczka,a nad kwiatem wychodzi następny pączek.
obrazki 004.jpg (33.43 KiB) Przeglądane 500 razy
obrazki 006.jpg
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia