Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Cirrhopetalum/Bulbophyllum sikkimense

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Cirrhopetalum/Bulbophyllum sikkimense

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 08-03-2013, 09:42

Mam dwa egzemplarze z tego samego źródła podpisane jako ten gatunek. Jednak coś mi w nim nie pasuje. Może ktoś będzie miał na tyle wprawne oko aby potwierdzić lub zaprzeczyć i pomóc cokolwiek w oznaczeniu? Kwitnie zgodnie z terminem.
(wybaczcie jakość zdjęć ale aparat mi wysiadł, a że te kwiatostany krótko się trzymają to nie wiedziałem, czy od wczoraj zdążę jeszcze zrobić jakieś normale zdjęcia, gdyż kwitnienie niemal przeoczyłem, parasolka schowała się pomiędzy liśćmi sąsiadującego egzemplarza ;) )
Załączniki
3.jpg
3.jpg (76.66 KiB) Przeglądane 1081 razy
4.jpg
4.jpg (59.8 KiB) Przeglądane 1081 razy
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cirrhopetalum/Bulbophyllum sikkimense

Nieprzeczytany post Autor: Przemek Bożek Data » 30-03-2013, 20:05

Zakwitł też drugi egzemplarz tego gatunku. Co ciekawe, oba pochodzą z tej samej rośliny matecznej ale prezentowany dziś kwiatostan (były dwa) jest ewidentnie o wiele intensywniej wybarwiony niż poprzedni. Suplementowałem co prawda żelazo dwa tygodnie temu ale myślicie, że to mogło mieć aż taki wpływ? Zauważyłem pozytywny wpływ żelaza na intensywność barw u niektórych gatunków, ale żeby aż tak? :shock: Sami oceńcie ;)
Załączniki
4.jpg
Pozdrawiam,
Przemek B

MÓJ E-MAIL: prz.bozek@gmail.com
Fotografia użytkownika
Przemek Bożek

Z nami od: 16-10-2011, 13:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 24-05-2013, 13:37

Gdyby nie Twoja uwaga, podejrzewałbym o czary mary z photoshopem :roll: . Efekt zadziwiający, może zdradzisz tajemnicę suplementowania żelaza (jakie dawki stosowałeś i jaki nawóz wykorzystywałeś) :?:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 24-05-2013, 16:22

A ja od czasu do czasu opryskuję roślinki preparatem o nazwie SB Plant Invigorator. Zobaczymy jakie uzyskam kwiaty. Póki co rośliny reagują bardzo pozytywnie.
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •