Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Myślę że to niespecjalnie znana hodowcom przedstawicielka gruntowych storczyków Nie prezentuje się zbyt ciekawie, ot, wygląd jak pęczek małych cebul z liśćmi Ale kwiatostan ciekawy i podobno pachnie. No, zobaczymy Przynajmniej termin kwitnienia się zgadza Najpierw myślałem, że to się młode przyrosty pojawiły w okolicach grudnia, a tu niespodzianka.
Kwiaty rozwinięte, a co ciekawe, pachną mocno śmietankowo, trochę jak lody Co do uprawy rośliny to trzymana jest raczej chłodno i ze stale lekko wilgotnym podłożem, bez nawożenia do tej pory.
Tylko co mi po tym zapachu jak ja kwiaty powąchałem raz tylko w poniedziałek a następny raz zobaczę je w piątek to pewnie przy tej pogodzie już nic nie będzie czuć