Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Popularna phalaenopsis , łatwa w uprawie , niedużych rozmiarów . Roślinkę mam jakieś dwa lata , kwitnie u mnie pierwszy raz . Kwiaty drobne , choć dość trwałe , woskowe , błyszczące , nie wyczuwam zapachu . Uprawiam ją na parapecie wschodnim , słonecznym , podłoże klasyczne do storczyków , ma ciepło cały sezon ale wilgotność trochę za niska , pewnie nie przekracza 40% (to u mnie największy problem)
Piękne kwitnienia, które jednocześnie wskazują, że w warunkach domowych z powodzeniem można uprawiać większość botanicznych phalaenopsis i ich hybryd, którymi ostatnio szczególnie się zainteresowałem
Bardzo dziękuję , rzeczywiście nie ma co się bać "botaników" , przynajmniej phalaenopsis wydaje mi się najłatwiejsza w uprawie na parapecie i zwykle też zakwita bez problemu , choć są i wyjątki .
Gratuluję, Jak zwykle pokazujesz piękne,zadbane roślinki.Z przyjemnością oglądam Twoje storczyki. Phalaenopsis mannii bardzo ładny. Pozdrawiam.Grażyna.
Od miesiąca kwitną u mnie: Phalaenopsis mannii 'mahogani' oraz Phalaenopsis mannii black. Stoją na zachodnim parapecie, więc muszę je cieniować. O ile 'Mahogani' zakwita regularnie co rok, tak forma black zaszczyciła mnie kwiatami po raz pierwszy, po dwóch latach uprawy. Kwiaty różnią się nieco między sobą, natomiast zapach jest taki sam - korzenny, z nutką pieprzu.
Piękne rośliny.Z przyjemnością obejrzałam te zdjęcia tym bardziej,że od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczka Phalaenopsis mannii black.Tak więc napatrzyłam się i teraz z jeszcze większą niecierpliwością oczekuję na kwiaty.Informacja o zapachu bardzo mnie ucieszyła,lubię "podziwiać" storczyki nosem .