Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Psychopsis Mariposa Green Valley

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Psychopsis Mariposa Green Valley

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka__ Data » 28-07-2013, 14:22

Psychopsis stał się moją miłością od pierwszego wejrzenia. Trafił do mnie blisko rok temu i biedak omal nie przypłacił tego życiem :mrgreen: Przez kilka tygodni stał sobie w małej doniczce, w samym sphagnum, bez żadnych dodatkowych otworów , tak jak wyjęłam z paczki. W końcu postanowiłam przesadzić "po swojemu" do większej, przezroczystej doniczki i to w samą porę, a właściwie na ostatnią chwilę, bo w ów czas uratowałam najwyżej centymetrowe fragmenty korzeni. :oops:
Marzenia o motylach odłożyłam. W doniczce zrobiłam niezliczone ilości małych dziurek i w takim prawie koszyku :D w nowym podłożu, złożonym ze średniej kory, węgla i keramzytu, roślina miała dochodzić do siebie. Nie wierzyłam, że w najbliższym czasie sytuacja może ulec zmianie na lepsze, miałam do czynienia z innymi storczykami bez korzeni i one bardzo długo dochodziły do dawnej świetności, jeśli w ogóle się to udawało, niestety trwało swoje :cry:
Ze zdumieniem oglądałam zalążki nowych korzeni, które niemal natychmiast się pojawiły i już parę tygodni później Psychopsis nie leżał bez życia na podłożu, a zauważyłam wyrastającą, nową psb!

-s0.zmniejszacz.pl-Nowa psb_zmniejszacz-pl_292498.jpg

Tak przetrwaliśmy zimę. Nowe korzenie rozgościły się w podłożu, na wiosnę stwierdziłam, że mój Psychopsis ma się całkiem dobrze :D Przelewany 1-2 razy w tygodniu wodą z filtra dzbankowego, co ok 2 tyg. z dodatkiem Guano, w marcu przywitał wiosnę z dwoma zalążkami, które nieśmiało zidentyfikowałam jako pędy kwiatowe...

-s0.zmniejszacz.pl-Psb_zmniejszacz-pl_721688.jpg

Dziś pędy są trzy, na różnych etapach rozwoju, zaskakujące, jakie ta roślina musiała mieć ogromne chęci, żeby pochwalić się soimi kwiatami :D
Załączniki
-s0.zmniejszacz.pl-Korzenie_zmniejszacz-pl_808740.jpg
-s0.zmniejszacz.pl-Pędy_zmniejszacz-pl_295831.jpg
-s0.zmniejszacz.pl-Pąk_zmniejszacz-pl_692292.jpg
Już za parę dni, za dni parę!
Fotografia użytkownika
Agnieszka__

Z nami od: 19-01-2011, 14:33
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Psychopsis Mariposa Green Valley

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 30-07-2013, 19:10

Ty to masz SZCZĘŚCIE. Trzymam kciuki. :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 07-08-2013, 05:54

Świetny przyrost, piękne korzenie... i pomyśleć, że wielu osobom, przy pierwszym kontakcie z tą rośliną, nie udaje się jej utrzymać. Tym bardziej gratuluję i czekam na relację z kwitnienia (pąk powinien się już rozwinąć). Cieszę się, że rośnie grono 'psychofilów'. :-)
Z pozdrowieniami, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka__ Data » 07-08-2013, 16:42

No tak :D motyl gotowy, tylko fotograf trochę kiepski, więc zdjęcia trwały :lol:

Otwierający się pąk zdążyłam pooglądać i sfotografować późnym wieczorem, a rano był już prawie w pełni rozprostowany. "Czułki" wykonały pracę, ruch o 180' w kierunku światła w ciągu następnych 24h.
_s0.jpg

Znajomi, którzy odwiedzili mnie w ostatnich dniach, podchodzili do okna, żeby sprawdzić, czy kwiat jest z papieru :lol: Tak, Psychopsis jest niezwykle ciekawy, aż nieprawdopodobne, że wykształcił się na moim parapecie.

12.jpg

Ciekawe, gdzie zmieściło się tyle falbanek w takim 4cm cienkim pąku :o

14.jpg
14.jpg (17.95 KiB) Przeglądane 1226 razy

Wszyskie szczegóły, kolory i kształty powodują wrażanie prawdziwego owada, bardzo precyzyjnie wykonane to dzieło. Warto było trochę się przemęczyć :mrgreen:
Załączniki
Psychopsis 2.JPG
3.jpg
3.jpg (14.3 KiB) Przeglądane 1226 razy
Fotografia użytkownika
Agnieszka__

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka__ Data » 20-09-2013, 22:35

Dwa nowe obiekty latające :D
Niezwykle trudne do fotografowania. Nie chciały zmieścić się do jednego zdjęcia :mrgreen: :roll:
Pozdrawiam!
Załączniki
-s0.zmniejszacz.pl-IMG_3083_zmniejszacz-pl_608689.jpg
Fotografia użytkownika
Agnieszka__

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 21-09-2013, 09:53

Ladny. Rzeczywiście jak owad. Marta
Fotografia użytkownika
Marta