Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Roślinę mam niecały rok. To jej pierwsze kwitnienie u mnie. Niewiele wyższa od mojej cattlei forbesii, zatem dość kompaktowa, filigranowa roślinka. Lato spędziła w szklarence na zewnątrz, chroniona przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Wielkość kwiatu - około 8cm, do południa dość intensywnie, dla mnie bardzo słodko, pachnie. Mam nadzieję, że komuś się spodoba
Przepiękna! Jaką ma wysokość roślina bez doniczki i gdzie ją kupiłaś? Z jakiej odległości zapach jest wyczuwalny? Coś ostatnio skłaniam się ku małym storczykom ale chyba na miniaturkach, np. restrepia nie skończę. Marta
Cieszę się, że się podoba Roślina ma 20-25cm wysokości, ma kilka wyrośniętych pseudobulw ze śladami kwitnienia/pochewek, ale nie wykluczam, że w przyszłości może trochę bardziej wyrosnąć, co sugerowałaby wysokość rodziców. Nie trzeba wtykać nosa w kwiat, żeby wyczuć zapach, wyczuwam go kręcąc się w okolicach parapetu i rośliny, jednakże kwiat nie wypełnia zapachem całego pokoju. Myślę, że zapach ma zasięg tak 30-50cm. Na moje szczęście bo, jak dla mnie, zapach jest aż za słodki Jestem kiepska w rozpoznawaniu zapachów, ale na pewno nie jest on świeży, raczej ciężkawy, chyba bardziej korzenny, bardzo słodki. Zapach pojawił się dopiero kilka dni po otwarciu kwiatu. Roślinka pochodzi z listy na zamówienie z OG. Dłuższy czas przymierzałam się do cattlei leopoldii, jednak obawiałam się jej wielkości, a i krzyżówka z forbesii dawała większe szanse na kwitnienie Z pachnidełek aktualnie otwiera u mnie pąki Cycnodes Wine Delight 'Jem', ten zdecydowanie ładniej i mocniej będzie pachniał od cattlei, a też właściwie nie zajmuje sporo miejsca. W orchidarium kwitnie mi też phalaenopsis violacea 'blue Malaysian', zapach jednego kwiatuszka wypełnia rano całe orchidarium i jego otoczenie Pamiętam, że do południa pachniała też krzyżówka phalaenopsis violacea var. Malaysia x phalaenopsis cornu-cervi thalebanii oraz, niestety niemała, Blc. Alma Kee 'Tipmalee'. Pięknie pachniała też u mnie krzyżówka cattlei podobna do Burana Beauty, wysokość niewielka, bo ok 16cm, ale za to baaaardzo rozrośnięta Chyba niebawem będę miała okazję znów poczuć jej zapach, bo w pochewkach pojawiły się pąki Więcej pachidełek nie pamiętam. Mam również takie, które jeszcze nie kwitły, więc nie wypowiadam się na ich temat Pozdrawiam
Witam Cattleya ma śliczny kwiatuszek,jest co podziwiać i do tego pachnie Gratuluję i czekam na więcej zdjęć innych kwitnących storczyków pozdrawiam Iwona
No właśnie - czekamy na prezentacje. W skali lat, gdy roślina się wzmacnia, natężenie zapachu zdecydowanie się zwiększa. Pomijam oczywiście chwilowe wahnięcia zależne od temperatury, wilgotności powietrza i natężenia światła. W Ogrodzie Botanicznym, gdzie panują wzorcowe warunki uprawy, mam okazję obserwować (wąchać) że nawet zwykłe hybrydy phalaenopsis okazują się być lekko pachnącymi a nikt by ich o to nie podejrzewał. Niektóre zdążyły się rozrosnąć do duuuużo większych rozmiarów. Miło patrzeć na takie rozrośnięte, pewne siebie i syyyte egzemparze. O tej Cattleya bicolorxleopoldiixforbesii trudno mi zapomnieć. Marta
Trochę nie w temacie, ale co tam Hybrydy Phalaenopsis pachą, i to nawet mocno. Moje mają najintensywniejszy zapach rano i tak jakoś do południa, dokładnie nie pamiętam, a już w ogóle głowę urywa, gdy kwiat jest jeszcze całkowicie nie rozwinięty Pachną tak mniej więcej w deseń hiacyntów, ale zdziebko mocniejsza woń z czymś jeszcze wymieszana, jednak co kolejna krzyżówka to inny zapach. Szkoda tylko, że ma krótki zasięg