Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Psychopsis Kalihi

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Psychopsis Kalihi

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 19-10-2013, 14:37

Pod koniec maja w innym temacie napisałem:
„Storczyki są roślinami, które potrafią zaskoczyć na różne sposoby. A to zdarza się zmiana barwy kwiatów, a to niespodziewane keiki, a to przyrost czy pęd kwiatowy nie tam gdzie był spodziewany. W niedługim czasie (mam nadzieję) zaprezentuję równie dziwne zachowanie jednej z moich roślin, niestety nie należącej do rodzaju Cattleya”.

Jeśli ponad kwartał można nazwać niedługim czasem, to pozwolę sobie zaprezentować roślinę, która zachowała się właśnie zaskakująco, być może nawet niewłaściwie, ale biorąc pod uwagę czas oczekiwania na jej kwitnienie... zadowalająco.
Pasychopsis Kalihi (zarejestrowana w 1945 roku krzyżówka Psychopsis papilio x Psychopsis krameriana), bo o niej mowa, kupiłem w sierpniu 2009 roku jako roślinę zdolną do kwitnienia w następnym sezonie. Zanim zakwitła minął następny sezon i dwa kolejne… ale co tam, grunt, że w końcu doczekałem się kwitnienia. Mniej więcej z początkiem maja na szczycie najmłodszej pseudobulwy zauważyłem dziwny wyrostek. Zacząłem więc internetowe poszukiwania w celu zidentyfikowania co to takiego wyrasta. Nie znalazłszy nic, postanowiłem poczekać co też dalej będzie się działo. W połowie maja nie miałem już wątpliwości, że ów wyrostek to pęd kwiatowy. Zacząłem więc kolejne internetowe poszukiwania czy takie zjawisko jest szerzej znane, czy mam je traktować jak anomalię. Wynik poszukiwań (jedno, jedyne zdjęcie na ukraińskim forum) utwierdził mnie w przekonaniu, że jest to jednak rzadka nieprawidłowość… ale mniejsza z tym, najważniejsze są przecież dobra kondycja rośliny i kwiaty.
Moja roślina jest średniej wielkości z liśćmi ok. 20cm długości. Pęd kwiatowy mierzy nieco ponad 30cm, na końcu którego wyrasta pojedynczy kwiat o wymiarach 14 na 5cm. W godzinach dopołudniowych w słoneczne dni bardzo delikatnie pachnie.
Swoją Psychopsis Kalihi traktuję identycznie jak prezentowaną już Psychopsis Mariposa. Podobnie też nie jest bardzo wymagającą oraz trudną w uprawie rośliną i mogę ją polecić każdemu miłośnikowi ciekawych, niebanalnych storczyków. I kilka zdjęć...

kalihi-15.05.2013.jpg
kalihi-15.05.2013.jpg (165.98 KiB) Przeglądane 1379 razy

Psychopsis Kalihi-b.jpg
Psychopsis Kalihi-b.jpg (161.22 KiB) Przeglądane 1379 razy

Psychopsis Kalihi-a.jpg
Psychopsis Kalihi-a.jpg (186.74 KiB) Przeglądane 1379 razy

Psychopsis Kalihi-1[13.09.2013].jpg
Psychopsis Kalihi-1[13.09.2013].jpg (175.92 KiB) Przeglądane 1379 razy

Psychopsis Kalihi-2.jpg
Psychopsis Kalihi-2.jpg (181.84 KiB) Przeglądane 1379 razy

Psychopsis Kalihi-4[16.09.2013].jpg
Psychopsis Kalihi-4[16.09.2013].jpg (202.86 KiB) Przeglądane 1379 razy

Psychopsis Kalihi-6.jpg
Psychopsis Kalihi-6.jpg (174.14 KiB) Przeglądane 1379 razy

Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Psychopsis Kalihi

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 19-10-2013, 16:18

Piękna. Jakoś tak kojarzy mi się z ważką. Czy potrzebuje wysokiej wilgotności powietrza? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 19-10-2013, 17:44

Nie skomentuję, brak mi słów. ;) Gratulacje. :!: :!: :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 24-10-2013, 11:10

Marta pisze:Czy potrzebuje wysokiej wilgotności powietrza? Marta

Z pewnością przy wyższej wilgotności wszystkie będą się lepiej czuły i rozwijały.
U mnie stoją na parapecie i muszą sobie dawać radę. Średnia wilgotność wynosi ok. 60%.
Z pozdrowieniami, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentujemy kwitnienia

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •