Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Pragną zaprezentować dzisiaj katleje, którą kupiłam w słabej kondycji. Po przesadzeniu jakieś dwa miesiące nie wypuszczała korzeni ani nowych przyrostów. Pod koniec sierpnia ukazały się dwie marniutkie pseudobulwy, z których wyrosły kwiaty. Pani sprzedająca mi tę roślinę powiedziała, że będzie różowa. Byłam zaskoczona, bo kwiaty nie są najwyraźniej w kolorze różowym
..... i pewnie pachnie. Widać trochę genów Brassavola digbyana. Skromnie wygląda ale przy troskliwej opiece rozkręci się, a nawet będzie kiedyś zbyt duża. Gdy kupowałam Catasetum pileatum było w rozsądnych rozmiarach, a teraz rozpycha się i ma wysokość 60 cm nie licząc doniczki. Istna palma! Co oni z nią robili że jest taka odwodniona i ma żółtawe liście? Sprawdziłabym korzenie. Marta
Jak kupiłam roślinę, to sprawdziłam korzenie. Nie było co oglądać Powoli odbudowuje system korzeniowy, stąd odwodnione liście. Wierzę, że przetrwa zimę i wiosną obudzi się do życia, o czym oczywiście marzę