Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Łatwy w uprawie parapetowej, nie wymagający tropikalnych temperatur, tolerancyjny w stosunku do niższej wilgotności. Kwitnie w listopadzie/grudniu. Kwiaty cętkowane, niestety nie pachną.
W sumie ma 6 łodyżek kwiatowych, ale na wszystkich nie kwitnie. Ważne, że kolejno wytwarzane łodyżki nie zamierają i mogą powtórzyć kwitnienie na nich.
Kasiu na pokazanym zdjęciu storczyk rósł w samym seramisie a teraz zmieszałam go trochę z korą żeby był lepszy dostęp powietrza do korzeni. Akurat przy tym storczyku podczas moich obserwacji stwierdziłam że korzenie zbyt długo są soczysto zielone i za wolno przesychają. Ja wyznaję zasadę dotyczącą botaników czy storczyków które potrzebuja większą wilgoć że należy je wsadzać albo w same sphagnum albo mieszankę sphagnum z korą gdzie to pierwsze przeważa albo seramis albo jego mieszankę z korą. Roślinę trzeba i tak obserwować i dobrać odpowiednie podłoże. U jednego może dobrze rosnąć w tym podłożu u drugiego nie musi a wręcz przeciwnie.
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz Czytanie czytaniem , ale wlasne doswiadczenia sa najcenniejsze Ja z moimi botanikami narazie nie mam problemu , caly czas trzeba byc czujnym i pilnowac kazdego z osobna . Pozdrawiam Kasia