Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Witam. Chciałem zaprezentować pierwsze kwitnienie nabytej ok rok temu rośliny. Laelia ' Seagull' jest krzyżówką Laelii milleri x Laelii briegeri. Uprawiam tę roślinę tak jak zaleca się w przypadku litofitów czyli w podłożu z okruchów skalnych, w ceramicznej doniczce która szybko wysycha. Jest to pierwsza moja Laelia z tej grupy. Uprawiam ją na parapecie zachodniego okna jak najbliżej szyby ( maksimum światła ), latem w ogrodzie miejscu gdzie ma pełne słońce do godziny ok 13-14. Wiosną i latem podlewam lub zmgławiam dość często, zimą trzymam bardzo sucho ( okazjonalne lekkie zmgławianie ) i maksimum światła. Moja Laelia w styczniu zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy więc podlewałem ją częściej. Wczoraj zakwitła pierwszym kwiatem. Kwiat jest niewielki, ok 3 cm intensywnie żółty.
Piękne maleństwo i niełatwe w uprawie, tym większy sukces . Mam pytanie w związku z podłożem, czy tylko składa się z kawałków skał i jak długo utrzymuje się wilgoć w podłożu w standardowych warunkach temperatury i wilgotnosci powietrza w okresie wzrostu
Tak, podłoże składa się u mnie tylko z kawałków skał (szczerze mówiąc nie wiem co to za skała, jakiś piaskowiec chyba ). W normalnych warunkach podłoże jest wilgotne ok 1-2 dni; w trakcie upałów wysycha w ciągu 1-2 godzin dlatego latem jest podlewana często. W tym podłożu jest dość tolerancyjna jeśli chodzi o nadmiar wilgoci- w ogrodzie latem stoi bez okrycia nawet w trakcie kilkudniowych deszczy.Myślę,że to kwestia podłoża i doniczki. To moja pierwsza roślina z tej grupy ( laelii naskalnych ) więc sam się dziwię,że chce u mnie rosnąć i kwitnąć mimo,że np zimą nie ma aż tak dużej dawki światła jak miałaby na oknie południowym - wnioskuję,że tę roślinę można byłoby polecić osobom, które zaczynają dopiero przygodę z tą grupą storczyków
Niedawno czytałem o zbawiennych właściwościach lawy wulkanicznej na rośliny. Nigdy nie stosowałem, jest porowata, czy byłaby odpowiednia dla korzeni laelii . . . Proponuję przenieść temat do działu "Gatunki botaniczne"
kiedyś dodawałem kawałki lawy wulkanicznej do podłoża gatunków i hybryd Cattleya i faktycznie one polepszają strukturę podłoża, ułatwiają przepływ powietrza. Wydaje mi się,że mogą też nieco zakwaszać podłoże ( zależy skąd była lawa, ja maiłem przywiezioną z Bali ) i tak sobie myślę,że mogłoby być to nie korzystne np. dla Paphiopedillum.