Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Coelogyne massangeana. Długo czekałem na kwitnienie. Zawsze przegapię moment kiedy zakończy wzrost, kiedy to trzeba zaprzestać podlewania. Pojawiają się wówczas nowe przyrosty, i żadne suszenie nie przyniesie pożądanych efektów. Co najwyżej liście zwiną się w harmonijkę. Uprawa nie odbiega od przeciętnych. Ma duże liście, więc światła może być nieco mniej, szczególnie latem. Jesienią natomiast w czasie spoczynku, w celu zainicjowania kwitnienia światła jak najwięcej, nawet sztucznego.
Przepiękna Coelogyne.Gratuluję tak wspaniałego kwitnienia.Była ona kieeedyś moim marzeniem.Jednak chyba nie potrafiłabym zapewnić jej odpowiednich warunków, więc dałam sobie spokój.Na ten widok to serce mi mocniej zabiło.Ach, te kwiaty są przecudne.
Witam. Panie Janie piekna ta Coelogyne massangeana,bardzo podobają mi się zwisajace kwiatostany. Przymierzam się do zakupu tego storczyka,proszę napisać czy jest szansa,że moze on zakwitnąć na zwykłym parapecie. Pozdrawiam Iwona
Gratulacje, tylko szkoda, że poskąpiłaś rozdzielczość fotki, te niecałe 80 Kb nie oddaje uroku kwiatów. Dodam też, że porada umieszczona tutaj pozwala na lepsze prezentowanie zdjęć.
Tak... to różnica klimatu... u mnie teraz minus 10 stopni i śnieży. W nocy zimniej... mam klimatyzację i palę w piecu, ale kaloryfery pod oknami są wyłączone. Tak więc na parapetach albo chłodno albo zimno.
Zimnolubne Coelogyne może by i się dobrze czuły u mnie w S/H... dla innych jednak to by nie wystarczyło nawet z podgrzewaniem od spodu. Szkoda że jestem ograniczona jeśli chodzi o S/H.