Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
U mnie cuthbertsonii latem stoją na dworze w głębokim cieniu we własnoręcznie zrobionej mini szklarence. Słońce zagląda tam na 2-3h wczesnym rankiem, maksymalne temp. 27-30°C, cały czas chodzi wiatraczek, a co 2h godziny załącza się system zamgławiania. Zimują w terrarium przy wschodnich drzwiach balkonowych, temp. dzień 22°, noc 12-15°, przez dzień chodzi wiatraczek, nocą lekko rozszczelniam okno balkonowe w celu obniżenia temp., w tamtym roku doświetlałem świetlówką Tneon 75W, w tym roku chce wypróbować 3 halogenki led 10w. Woda deszczówka, przegotowana kranówka lub z osmozy. W zimie nie nawożę, latem nawóż Akerne Rain Mix raz na 2tyg. szklarenka może nie jest zbyt ładna, ale spełnia swoja funkcję. D.cuthbertsonii rosną już na podkładkach, gdyż tak lepiej rosną i trudniej je przelać. Podkładka jest z grubego Xaxim (3cm.), w dolnej części robię wgłębienie tak na 2,5 cm. w które sadze roślinę i wypełniam sphagnum.
Rosnący mech na podkładkach wskazuje, że wilgotność jest dostateczna. Taki sposób uprawy- aby zapewnić należytą wilgotność- wymaga zamkniętego pomieszczenia z podwyższoną wilgotnością, lub też częstego zraszania. Można tą niedogodność obejść. Niektóre storczyki, np. Dendrobium laevifolium czy też cuthbertsonii można z powodzeniem uprawiać na zewnętrznej stronie ceramicznego, przesiąkliwego wazonika, w którym jedynie uzupełniamy ubytki wody. Mój tak rośnie od 2011r. Przechodził różne koleje, w tym atak wełnowców, które żerując w zakamarkach, omal go nie uśmierciły. Obecnie rośnie ochoczo i wesoło kwitnie. Życzę Phragboyowi podonych kwitnień. Zdjęcie można dwukrotnie powiększyć.