Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Otwiera pąki tytułowa vanda. Jest u mnie około roku, to jej pierwsze kwitnienie w ogóle. W ciągu roku u mnie wypuszczała głównie liście i korzenie. Rośnie na parapecie okna południowego, latem cieniowanego przez balkon. Od jesieni do wiosny wygrzewa się w słoneczku przy szybie, na ile pogoda pozwala. Uprawiana w szklanym wazonie. Latem podlewana co 3 dni, zimą trochę rzadziej. Generalnie korzenie dobrze wysychają przed kolejnym podlaniem. Nawożona raczej nieregularnie, jak mi się przypomni.
Dziękuję, cieszę się, że się podoba Dla niej nie trzeba było dużo wytrwałości, bo zakwitła dość szybko Ale jest taka jedna, co mnie jeszcze ćwiczy Co ciekawe, do indukcji kwitnienia wcale nie potrzebowała wygrzewania się w słoneczku. Dopiero po pojawieniu się pędu powędrowała na miejsce, gdzie słoneczko na nią świeci. Tak to teraz wygląda, wszystkie kwiaty otwarte, choć niektóre jeszcze rosną W sumie jest ich sześć, myślę, że nie najgorzej jak na pierwsze kwitnienie. Zanudzę trochę zdjęciami, bo kwiaty bardzo mi się podobają, zwłaszcza ich kolor