Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Zaznaczam, że nabytek do ogródka był jak najbardziej legalny, storczyk został zakupiony trzy lata wstecz na wystawie w Krakowie od sympatycznego pana mającego szkółkę różnorodnych storczyków gruntowych U mnie znalazł stanowisko w ogródku, rośnie pod lipą w miejscu zacisznym, stanowisko jest pół cieniste. To jego trzecie kwitnienie
Faktycznie ciekawostka, znalazłem w sieci, że nosi miano 'jajowata' . Po kształcie na taką nazwę nie zasługuje , ale może to zapach jaki emanuje jest powodem, że i pająki do niej lgną. A i Iwanagara urocza. Gratulacje.
Gratulacje. Gdy zzakwitnie dziki storczyk w ogrodzie, to jest to większy sukces niż kwitnienie w doniczce. Kiedyś widziałam zupełnie dzikiego podkolana na stoku góry Szybowcowej w Jeleniej Górze. Teraz teren ten jest zadeptany. Urzekająco wygląda także obuwik. Tego storczyka oglądałam u koleżanki w ogródku. W każdym przypadku zdjęcia nie oddają piękna. Marta