Prezentujemy kwitnienia - gatunki botaniczne i hybrydy określone - fotografie

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Vanda New Blue (wg.mnie: coruela) i Vanda coruela (różowa)

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Vanda New Blue (wg.mnie: coruela) i Vanda coruela (różowa)

Nieprzeczytany post Autor: sistercja Data » 24-02-2013, 16:36

Cieńsze korzenie Vandy New Blue obumierają (prawdopodobnie skutkiem nawożenia innych storczyków w orchidarium), ale za to grube - rosną jak szalone, a niektóre nawet się rozgałęziają; jest ich dużo.
Około października zaczęła wypuszczać 2 nowe pączki, powyżej starych miejsc kwitnienia. Niestety, nic jednak z nich nie wyrosło - oba zaschły. Podejrzewam, że przyczyną tego był wlot chłodzenia umiejscowiony tuż nad nią. Teraz rośnie już w niezakłócenie ciepłych warunkach i znów puszcza 2 pędy. Jeden z nich jest na tyle gruby, że bardziej przypomina mi korzeń. I tu mam pytanie do Was:
Czy jest to możliwe (i normalne!), by Vanda wypuszczała korzenie w połowie wysokości? Co może być tego przyczyną?

Vanda New Blue 2012-04-03 cut.jpg
Vanda New Blue - po zakupie 21-03-2012

Vanda New Blue 2012-03-25 cut.jpg
Vanda New Blue, kwiaty

Vanda New Blue 2013-01-01_22.jpeg
Vanda New Blue, 1-01-2013

Kolejna Vanda, to różowa Vanda coruela - niedawny nabytek. Jak przyszła do mnie, miała kilka krótkich grubych korzeni i masę bardzo długich drobnych nierozgałęzionych korzonków. Odkąd trzymam ją w orchidarium, grube korzenie zaczęły pięknie rosnąć (małe zdają się wyhamowywać). Zastanawiam się, co w przypadku Vand wpływa na to, że jedne korzenie rosną lepiej, a inne przestają/obumierają.

Vanda coruela 2012-12-25_15.jpeg
Vanda coruela, 25-12-2012

Vanda coruela 2013-01-04_00.jpeg
Vanda coruela, 4-01-2013

Warunki:
wilgotność: 70-85%
temperatura: 21-23C (dzień) / 17-19C (noc), a w lecie odpowiednio wyższa
światło (lux): ok. 40 tys.
sistercja

Z nami od: 10-02-2013, 22:31
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek